wtorek, 11 stycznia 2011

ROLSY Z SAŁATY


To w zasadzie nie przepis, tylko pomysł na danie (można je dowolnie komponować, w zależności od upodobań). Fajna opcja na przekąskę, jeśli nie chcemy napychać się pieczywem. Naprawdę, dwa takie rolsy na pewno załatwią „mały głód”, a nawet i średni, w dodatku są bardzo smaczne. Inspiracja dla przepisu pochodzi z amerykańskiej wersji programu „Gotuj i chudnij”.

ROLSY Z SAŁATY

Składniki (na jedną porcję, czyli 2 rolsy):

2 duże lub 4 mniejsze liście sałaty
ulubione wypełnienie, np.: tuńczyk / łosoś / wędzona makrela / wędzone tofu / kurczak pieczony / jajko na twardo etc.
+ ulubione warzywa: ogórek / pomidor / papryka etc.
+ ulubione dodatki: kiełki / dymka / ziarno słonecznika / ziarno sezamu etc.
+ ulubiony sos:
• cytrynowy sos vinegrette (olej, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier brzozowy) lub
• jogurtowy sos czosnkowy (jogurt bałkański, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier brzozowy + ewentualnie zielona pietruszka lub koperek)

Wykonanie:

Liście, jeśli są duże, traktujemy po prostu jak tortillę, w którą nakładamy wszystko, co lubimy, po czym polewamy sosem i zawijamy. Jeśli są mniejsze, składamy je razem, tak by częściowo zachodziły na siebie i dalej postępujemy tak samo. Smacznego!