Orzechowe rożki z mąką z pełnego przemiału to nieco zdrowsza propozycja na świąteczne słodkości. Przepis zainspirowany rożkami orzechowymi z blogu Every cake you bake.
ROGALIKI ORZECHOWE Z MĄKI RAZOWEJ
Składniki:
200 g mąki razowej (pszennej lub orkiszowej)
75 g drobnego cukru (u mnie ksylitol)
125 g (lub 150 g jeśli lubimy tłustsze ciasteczka) miękkiego masła
100 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ew. trochę wody do zarobienia ciasta
Wykonanie:
Zmielone orzechy uprażyć na patelni i ostudzić (jeśli „mamy lenia” ten etap można ewentualnie pominąć). Mikserem utrzeć masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę i orzechy, całość dobrze zagnieść. Ciasto pozostawić na parę godzin w lodówce. Z ciasta uformować wałek, odcinać małe kawałki i formować z nich rogaliki. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210ºC. Smacznego!