▼
sobota, 3 lipca 2010
DŻEM RABARBAROWO-CYTRUSOWY Z KSYLITOLEM
Dżem przy candidzie? To jakaś pomyłka? Otóż nie - wszystkie składniki dozwolone. W wersji normalnej wystarczy podmienić ksylitol na cukier. Na zdjęciu wafel ryżowy posmarowany serkiem jogurtowym (przepis wkrótce) i tym właśnie dżemikiem. Poniższy przepis powstał jako kombinacja dwóch innych przepisów, tak by wykorzystać tylko składniki dozwolone na diecie kandydozowej z podmianą zwykłego cukru na brzozowy (czyli ksylitol). Najbardziej dominującym smakiem będą tu cytrusy (szczególnie pomarańcza) i imbir, jeśli więc ktoś za imbirem nie przepada może z niego śmiało zrezygnować i uzyska coś w rodzaju dżemu pomarańczowego z nutką rabarbarową.
RABARBAROWO-CYTRUSOWY Z KSYLITOLEM
Składniki (na 2 niewielkie słoiczki):
250-300g rabarbaru
200g ksylitolu
1 cytryna ekologiczna
skórka z 1 pomarańczy ekologicznej
(1 łyżeczka startego świeżego imbiru)
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Cytryny wyszorować szczoteczką, sparzyć. Przekroić na pół, następnie na ćwiartki, usunąć pestki i większe membrany. Pokroić na cienkie plasterki. Z pomarańczy obrać skórkę, pokroić w cienkie paseczki. Wszystko wymieszać w szklanej misie z imbirem, zalać wodą tak, żeby „owoce” były przykryte. Pozostawić na noc w lodówce pod przykryciem. Następnego dnia mieszankę zagotować, dodać ksylitol i gotować bez przykrycia na małym ogniu do miękkości. Po ok. pół godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli dżem się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowy (ja gotowałam ostatecznie ok. 40 min.) Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć, ewentualnie zapasteryzować.
Pyszniasty musi być... bo wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńwow ten dżem musi być super. Mam pytanie odnośnie samego ksylitolu w dzemie: czy moze on stac tak długo jak dzem ze zwyklym cukrem?
OdpowiedzUsuńnxnx:
OdpowiedzUsuńTak, spokojnie. Z mojego doświadczenia wynika, że ksylitol konserwuje co najmniej równie dobrze.