środa, 20 października 2010

WANILIOWY SERNIK NA ZIMNO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE


Mój drugi - po serniku z pianką na orzechowym spodzie - hit tego sezonu. Najbardziej w obu tych sernikach podobają mi się spody: orzechowy i migdałowy. Przy spodzie migdałowym – podobnie jak przy orzechowym – ciężko się powstrzymać przed wyjedzeniem surowej masy bezpośrednio łyżką z miski. Może następnym razem nie będę jej podpiekać (chociaż po upieczeniu też jest pyszna), tylko ją schłodzę w lodówce?

WANILIOWY SERNIK NA ZIMNO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

Spód:

2 szklanki zmielonych migdałów
2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
50 g masła

Masło stopić, zalać nim migdały wymieszane z cukrem. Powstałą masą wylepić posmarowaną masłem formę do tart (ok. 20 cm). Piec przez 10 min. w 180°C. Wystudzić.

Masa serowa:

ok. 250 g serka jogurtowego (lub serka kremowego)
1 jajko
100 g ksylitolu (lub cukru)
50 g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)

Do posypania:

starta czekolada (u mnie 90% kakao)

Jajko (ja kupuję z chowu ściółkowego lub wolnego) sparzyć, oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać ekstrakt, zmiksować je z masłem, serkiem i połową cukru. Białko ubić na parze z resztką cukru, połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na migdałowy spód. Całość schłodzić w lodówce. Udekorować startą czekoladą. Smacznego!

czwartek, 7 października 2010

BLINY Z ZAKWASU


Idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru zakwasu. Bezmleczne, więc można je podawać przy skazie białkowej. Bliny mają charakterystyczny posmak zakwasu (jak chleb na zakwasie), ale o dziwo moje dziecię je bardzo lubi (mimo, że pieczywo jada tylko białe) – zajada je chętnie posypane cukrem pudrem. Smaczniejsze wychodzą z dojrzałego zakwasu. Z przepisu podanego przez Margot na forum cincin.

BLINY Z ZAKWASU

Składniki:

1 szklanka zakwasu
1 łyżka miodu (syropu z agawy lub ciemnego cukru)
1 łyżka oleju + olej do smażenia
1 jajko, lekko ubite widelcem
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki w misce. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany – można dodać trochę mąki (ja zawsze dodaję kilka łyżek – zazwyczaj mąki razowej orkiszowej). Smażyć bliny z dwóch stron na średnim ogniu na dobrze nagrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Podawać gorące – z miodem, klonowym syropem, jogurtem, śmietaną, dżemem czy świeżymi owocami jagodowymi.