▼
sobota, 31 grudnia 2011
PIERNICZKI Z MELASĄ DLA WEGAN I ALERGIKÓW
Bardzo dobre, aromatyczne pierniczki, mimo że bez miodu. Zamiast masła z oryginalnego przepisu dałam margarynę bezmleczną i już mogłam zajadać się świątecznymi pierniczkami. Przepis znaleziony na blogu Niebieska Pistacja.
PIERNICZKI Z MELASĄ
Składniki:
170 ml melasy (dałam syrop z buraków),
65 g brązowego cukru (dałam muscovado),
75 ml wody,
30 g masła, miękkiego (u mnie margaryna bezmleczna),
360 g mąki pszennej,
łyżeczka sody,
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika (polecam Kotanyi, bo nie zawiera kakao)
Lukier:
cukier puder
+ trochę wody do koloru białego
+ trochę koncentratu barszczu do koloru czerwonego
+ trochę wody i kurkumy do koloru żółtego
+ likier Blue Curaçao do koloru niebieskiego
Wykonanie:
Melasę wymieszać z wodą, cukrem i masłem. Dodać mąkę, sodę, przyprawę, zagnieść ciasto (jest dość lepkie), przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 min (krócej, to będą miękkie; dłużej, to będą chrupkie). Ostudzone udekorować lukrem. Przechowywać w szczelnej puszce itp. Smacznego!
środa, 28 grudnia 2011
CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI DLA WEGAN I ALERGIKÓW
Długo nie przepadałam za wypiekami z makiem, głównie dlatego, że tradycyjny makowiec kojarzył mi się z suchością, czego bardzo w cieście nie lubię. To ciasto, dzięki dodatkowi jabłek ma wilgotny środek, co mi bardzo odpowiada. Do masy makowej można dodać bakalie, ale niekoniecznie – mi całość smakuje bardzo w takim prostym wydaniu bez bakalii. Bardzo polecam, ciasto wcale nie robi wrażenia dietetycznego.
CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI
Ciasto:
500 g mąki pszennej
½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
½ łyzki proszku do pieczenia
Powyzsze składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, na to wystudzoną masę makową, starte jabłka i na wierzch zetrzeć lub wyłożyć rozwałkowaną resztę ciasta.* Piec w temp. 180°C około godziny, do lekkiego zezłocenia ciasta.
* Świeże ciasto łatwiej jest zetrzeć, ale jeśli poleży w lodówce łatwiej jest je rozwałkować, po obfitym podsypaniu mąką. Można też, dla poprawienia struktury ciasta, zmniejszyć nieco ilość oleju, a zamiast niego dać trochę margaryny, ale margaryna jest oczywiście mniej zdrowa niż olej.
Mak:
200 g mielonego maku
1 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
ok. 1/2 szklanki miodu sztucznego lub syropu buraczanego, ewentualnie brązowego cukru
cukier waniliowy
Mleko zagotować, wrzucić mak, gotować przez chwilę do czasu, aż mak wchłonie płyn. Dodać miód lub cukier i cukier waniliowy. Gotować jeszcze przez chwilę, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do wystudzenia.
Jabłka:
3 duże lub 4 średnie jabłka
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodatkowo:
cukier puder
Pudrem posypać gotowe ciasto, lub rozrobić z odrobiną wody na lukier, którym polewamy ciasto. Smacznego!
wtorek, 6 grudnia 2011
PIERNIK PRZEKŁADANY DLA WEGAN I ALERGIKÓW
Ciasto, któremu za bazę posłużył przepis na miodownik. I o ile miodownik wyszedł smaczny, to uważam, że piernik wyszedł pyszny. Miałam gości, którzy bynajmniej nie są na żadnej diecie i chwalili, że bardzo dobry. Jeśli nie musicie nic ograniczać, zróbcie to ciasto z miodem pszczelim i mlekiem krowim, a na pewno nie pożałujecie. Bardzo polecam na świąteczny stół.
PIERNIK PRZEKŁADANY
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki miodu sztucznego (lub syropu słodowego)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- po łyżeczce cynamonu, zmielonych goździków i imbiru
- słoik powideł śliwkowych
- ok. 2 łyżki cukru pudru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu
Do mąki wymieszanej z proszkiem, sodą i przyprawami dodać olej, posiekać. Dodać syrop słodowy lub miód, mleko i stopniowo wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Upiec 2 placki na dużej blasze w temp. 180°C (pieką się szybko, trzeba uważać, by ich nie przypalić). Placki powinny być cienkie, takie są najsmaczniejsze. Zimne placki przekroić na pół, smarować powidłami i gorącą masą, a ostatni placek posypać przez sitko cynamonowym cukrem pudrem. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Masa:
- 4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe waniliowe)
- 1/2-3/4 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki syropu słodowego lub miodu sztucznego
- cukier waniliowy
- 2 łyżki margaryny bezmlecznej
Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem waniliowym oraz syropem słodowym lub miodem, dodać wymieszaną kaszę w 1 szklance mleka i margarynę. Gotować kilka minut.
Smacznego!
sobota, 3 grudnia 2011
MIODOWNIK Z MASĄ DLA WEGAN I ALERGIKÓW
Ostatnio potrzebowałam czegoś na osłodę, a miałam już dosyć szarlotek i drożdżówek. Wtedy wynalazłam ten przepis na wegedzieciak.pl. Lekko go zmodyfikowałam, gdyż np. kakao jest zbyt uczulające, więc nie mogłam zrobić polewy czekoladowej, z którą na pewno ciasto smakowałoby jeszcze lepiej. Musiałam zrobić polewę karobową, gdyż karob nie uczula, ale też niestety nie smakuje tak dobrze jak kakao. Mimo to placek wyszedł bardzo smaczny - smakuje też mężowi, który nie jest na żadnej diecie.
MIODOWNIK (ja zrobiłam z połowy porcji)
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki miodu sztucznego (lub syropu słodowego)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
Do mąki wymieszanej z proszkiem i sodą dodać olej, posiekać. Dodać syrop słodowy lub miód, mleko i stopniowo wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Upiec 2 placki na dużej blasze w temp. 180°C (pieką się szybko, trzeba uważać, by ich nie przypalić). Placki powinny być cienkie, takie są najsmaczniejsze. Zimne placki przekroić na pół (dzięki temu będziemy mieć 4 warstwy), przekładać gorącą masą, a ostatni placek polać polewą. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Masa:
- 4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1/2-3/4 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki syropu słodowego lub miodu sztucznego
- 10 dag wiórków kokosowych
- cukier waniliowy
- 2 łyżki margaryny bezmlecznej
Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem waniliowym oraz syropem słodowym lub miodem, dodać wymieszaną kaszę w 1 szklance mleka i margarynę. Gotować kilka minut. Dodać wiórki, wymieszać, trzymać na ogniu jeszcze chwilę.
Polewa karobowa (przepis z mantra.pl):
0,25 szklanki karobu (niedrogi składnik, do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżeczka kawy (naturalnej lub Inki)
2 łyżeczki esencji waniliowej (lub cukier waniliowy)
1 łyżka oleju
0,75 szklanki wody
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
0,25 szklanki cukru
0,5 łyżki syropu klonowego (syropu słodowego lub miodu sztucznego)
W małym garnuszku wymieszaj wszystkie składniki, oprócz skrobi kukurydzianej i 1/3 szklanki wody. Następnie zagotuj je, cały czas mieszając. Skrobię i wodę wymieszaj w osobnym naczyniu. Kiedy mikstura zacznie sie gotować dodaj wymieszaną z wodą mskrobię kukurydzianą. Całość mieszaj jeszcze przez chwilkę aż do zgęstnienia polewy. Smacznego!