Tym
razem z masłem i z jajkiem, ale bez glutenu. Robiłam w szafce porządki i
natknęłam się na kleik ryżowy, a że młody już kategorycznie odmawia
jedzenia takich przysmaków, zrobiłam z niego ciasteczka. Zupełnie nie
wiem czemu (były mięciutkie i delikatne w smaku), ale bardziej smakowały
nam dorosłym - dzieci wolały ciasteczka z płatków ryżowych.
KOKOSANKI Z KLEIKU RYŻOWEGO
Składniki:
1 paczka kleiku ryżowego
bezsmakowego
3 jajka
1 kostka miękkiego masła (200 g)
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
pół szklanki cukru
cukier waniliowy (16 g)
(niekoniecznie)
8 czubatych łyżek wiórków
kokosowych
Wszystkie składniki połączyć
razem, wyrobić. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lekko
spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich
odległościach (trochę urosną). Piec w temperaturze 180ºC przez ok. kilkanaście
– 20 minut. Smacznego!