sobota, 24 listopada 2012

CYNAMONOWE ZAWIJAŃCE dla wegan i alergików



Doskonały przepis stąd, nieco tylko przeze mnie zmieniony, na pyszne cynamonowo-cukrowe drożdżówki. Mimo że bezmelczne i bezjajeczne, są sto razy lepsze niż te z piekarni! U nas zniknęły we wprost zastraszającym tempie. Bardzo polecam.

CYNAMONOWE ZAWIJAŃCE

Ciasto:

1 szklanka dozwolonego mleka (roślinnego, koziego, etc. U mnie Bebilon Pepti)
8-10 łyżek oleju
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
4 szklanki maki
30 g drożdży

Nadzienie:

2 łyżki roztopionej margaryny bezmlecznej (lub sklarowanego masła)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Mleko podgrzać, drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki mleka. Odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować prostokąt o wymiarach ok. 40x 25 cm, posmarować roztopioną margaryną i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć jak roladę. Pokroić delikatnie i układać na blasze posmarowanej olejem. Odstawić jeszcze na 10 minut. Piec ok. 10 minut w temp. 200ºC. Można podawać posmarowane lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ja też za nimi przepadam :) U nas były wczoraj i zawsze mają to do siebie, że bardzo szybko znikają :) Następnym razem spróbuję, tak jak Ty- na oleju, będzie choć trochę zdrowiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Izaa: My też!

    Aneta: słodkie i pyszne:)

    Muffinkowa Mama: Nie bój się oleju w drożdżowym - ciasto wychodzi naprawdę smaczne. Ja zawsze leję olej do środka, do nadzienia się już wprawdzie nie da, ale można użyć sklarowanego masła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że robiłaś? W każdym razie, osoby bez żadnej diety też zajadają je aż miło:)

      Usuń