▼
środa, 21 marca 2012
PYSZNY PIERNIK BEZ JAJEK dla wegan i alergików
Zmieniłam nieco mój ulubiony przepis na piernik z przecierem jabłkowym i wyszedł doskonały piernik całkowicie wege. Jest naprawdę pyszny i zniknął w tempie ekspresowym. Bardzo polecam.
PYSZNY PIERNIK BEZ JAJEK dla wegan i alergików
Składniki:
1½ szklanki gęstego przecieru z jabłek
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
łyżeczka zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu sztucznego lub syropu buraczanego etc.
2 szklanki mąki
(opcjonalnie bakalie: 2 garści tego, co kto lubi i może)
Wykonanie:
Przecier wymieszać z olejem, następnie dodać cukier, sól, przyprawy oraz miód. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, dodać do reszty. Wszystko dokładnie zmiksować, dosypać bakalie (jeśli dajemy) i wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy (u mnie średnia keksówka). Piec godzinę w 180˚C (do suchego patyczka wbitego w środek ciasta). Smacznego!
czwartek, 8 marca 2012
WEGAŃSKA WIEWIÓRKA Z MIGDAŁAMI dla alergików
Muszę się od razu pokajać, bo ten przepis ściągnęłam stosunkowo niedawno, a nie pamiętam skąd. Jeśli ktoś rozpoznaje swoje dzieło, proszę o informację. W nawiasach podaję swoje zmiany. Ja niestety nie mogłam dodać orzechów, ale jeśli ktoś może, to na pewno dobrze na tym wyjdzie, bo ciasto będzie bardziej przypominało tradycyjną „wiewiórkę”, chociaż z migdałami też jest dobre. No i można by jeszcze sypnąć trochę cynamonu, co chyba uczynię następnym razem.
WEGAŃSKA WIEWIÓRKA Z MIGDAŁAMI dla alergików
Składniki:
5 jabłek średnich (dałam 3 wielkie renety)
pół szklanki startej marchewki (starłam drobno jedną średnią marchew)
pół szklanki orzechów włoskich (dałam migdały)
garść płatków migdałowych (nie dałam)
pół szklanki rodzynek
1 cytryna (dałam 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego)
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oliwy z oliwek (dałam olej rzepakowy)
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do nich startą marchewkę, cukier, sok z cytryny, orzechy, rodzynki i migdały, czy inne bakalie i wszystko wymieszać. Zostawić, aż jabłka puszczą sok na ok. 20min. Następnie dolać oliwę i wymieszać, a na koniec mąkę krupczatkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie razem wymieszać. Piec ok. 45 - 60 minut. Smacznego!