Lubicie kruszonkę? Ja uwielbiam, ale ostatnio rzadko jej
używałam – masła nie mogłam dodać, a wolę unikać margaryny do pieczenia.
Rozwiązaniem okazała się kruszonka na oleju – jest słodka, krucha i pyszna
(może nieco zbyt krucha –trochę brakuje jej tej maślanej struktury), no i nie
zawiera utwardzanej margaryny. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ją w
wypiekach. Ciasto drożdżowe na zdjęciu zrobiłam z mojego ulubionego przepisu
(klik klik).
KRUSZONKA NA OLEJU
Składniki:
½ szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
niecałe ½ szklanki oleju
Wykonanie:
Składniki zarobić. Pokruszyć na ciasto drożdżowe po
przełożeniu go do foremki. Odstawić do wyrośnięcia i upiec w 180ºC. Smacznego!
Dzięki za przepis! Też chciałam spróbować zrobić kruszonkę na oleju, ale jakoś zabrakło mi odwagi :) Przy najbliższej okazji z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNo to ciekawa jestem jakie będą Twoje wrażenia. U mnie nikt się nie zorientował, że to jakaś inna kruszonka. I nie bój się oleju - tłuszcz jak każdy inny. Ja dodaję go już do wszystkiego, ostatnio do... lodów!
OdpowiedzUsuńNawet herbatę zalewasz olejem super
UsuńIde wypróbować przepis 😀
OdpowiedzUsuńkruszonka jest inna,ale równie smaczna ;)
OdpowiedzUsuńMam zamiar taka zrobic
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zapraszam także do mnie - AleTorcik.pl
OdpowiedzUsuń