Te lody są efektem
moich poszukiwań przepisu na dobre lody bezmleczne, ale nie sorbetowe. Wbrew
pozorom zrobienie takowych wcale nie jest proste, bo żeby uzyskać kremową
strukturę znaną nam z lodów kupnych, nie wystarczy po prostu wymieszać płynu z
cukrem - potrzebny będzie tłuszcz. Na jakiejś amerykańskiej stronie wynalazłam
poradę, że można skorzystać z oleju (sic!). I tak udało mi się zrobić lody
całkiem nieźle imitujące tradycyjne lody mleczne. Mąż nie mógł uwierzyć, że bez
mleka, a córka oznajmiła, że mam już takie robić zawsze, bo ona woli te od sklepowych:)
(BEZ)MLECZNE LODY WANILIOWE DLA WEGAN I ALERGIKÓW
Składniki:
500 ml mleka orkiszowego z kartonu
4 łyżki mleka (napoju) ryżowego w proszku
2 łyżki oleju o neutralnym smaku (dałam
rzepakowy) – nie bójcie się, nie czuć go w lodach
2 łyżki miękkiej margaryny bezmlecznej (do
smarowania) – nie ma strachu, też jej nie czuć
5 łyżek cukru
1 łyżka z lekką górką skrobi ziemniaczanej lub
kukurydzianej
16 g cukru wanilinowego
Wykonanie:
W garnuszku wymieszać cukier, cukier wanilinowy,
mleko w proszku, olej i 3/4 mleka orkiszowego. Pozostałe mleko wymieszać ze
skrobią. Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dodać mleko
rozrobione ze skrobią. Zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, dodać
margarynę, dokładnie wymieszać (jeśli zrobią się grudki, przecedzić przez sito),
wystudzić pod przykryciem (żeby nie zrobił się kożuch) i schłodzić do
temperatury lodówkowej. Masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować
wg jej instrukcji. Następnie lody zamrozić. Nie wiem, jaki efekt uzyskacie bez
maszynki – w lodach jest nadal stosunkowo mało tłuszczu, a to oznacza, że będą
się tworzyć kryształki lodu. Można je podczas chłodzenia rozbijać kilkakrotnie
mikserem, ale efekt końcowy na pewno nie będzie tak gładki jak z maszynki, choć
myślę, że też przyzwoity. Smacznego!
Ja tez leję do lodów olej albo oliwę:) Bo właśnie muszą być tłuste, żeby były kremowe. To trochę tak jak produkcja bitej śmietany bez mleka;)
OdpowiedzUsuńOliwy to bym się chyba nie odważyła dodać - bałabym się, że będzie ją czuć ze względu na charakterystyczny smak. Ale może jestem w błędzie?
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa czy można lub czym można zastąpić mleko ryżowe w proszku? :)
Sorry, że nie odpowiadałam, ale byłam na urlopie. Można je zastąpić jakimś innym roślinnym "mlekiem" w proszku lub pominąć. Smak się trochę zmieni, bo ono ma taki śmietankowy posmak, ale myślę że nie drastycznie.
UsuńSpróbowałam zrobić bez "mleka" w proszku, ale to już zdecydowanie nie to. Lepiej dodać.
UsuńMożna użyc innego mleka roślinnego? ryżowe, sojowe, owsiane? i już smakowe, zamiast tego w proszku? bo nie wiem gdzie go kupic?
OdpowiedzUsuńRyżowego nie bardzo, bo z nim budyń nie gęstnieje, owsiane może być, tylko orkiszowe smaczniejsze. Sojowe też ok, ale nie dla większości alergików. Z tym smakowym to nie wiem, ale napoje roślinne w proszku są w większości sklepów eko. Tego smakowego nie znam, ale może się nada.
OdpowiedzUsuń