Sezon truskawkowy ma
się już ku końcowi, ale jeśli znajdziecie jeszcze gdzieś truskawki w
przyzwoitej cenie (najlepiej we własnym ogródku:), to polecam taki koktajl,
który nieźle zastępuje koktajl mleczny. Podobny, tylko z płatkami zalewanymi
„na ciepło”, robi też Wegetarianka.
KOKTAJL TRUSKAWKOWO-OWSIANY
Składniki:
ok. 300 g truskawek
1 banan
1/2 szklanki płatków owsianych
niegazowana woda źródlana/mineralna
cukier do smaku
ewentualnie cukier waniliowy
Wykonanie:
Płatki zalać wodą tak, żeby dopełnić szklankę. Odstawić do napęcznienia
ok. 2-3 godziny. Płatki przelać do blendera, dolać jeszcze szklankę wody,
dokładnie zmiksować na wysokich obrotach. Całość przelać przez sitko (ja to
robię 2 razy: najpierw przelewam przez sitko o większych oczkach, a później
jeszcze raz przez sitko o malutkich oczkach. Powstałą „śmietankę” owsianą
przelać do blendera, dodać umyte, pozbawione szypułek truskawki i pokrojone
banany. Wszystko zmiksować, dodać cukier do smaku i ewentualnie cukier
waniliowy. Smacznego!