Jakiś czas temu
zobaczyłam u Mamy Alergika drożdżówkę z truskawkami i rabarbarem i zapragnęłam
zrobić sobie podobną. Ciasto wyszło tak pyszne, że mimo że zrobiłam dużą blachę
na dzień przed wizytą teściów, do ich przyjazdu ostało się już tylko kilka kawałeczków.
Tak więc MAG - dzięki za inspirację, a taką kombinację polecam wszystkim, bo
jest naprawdę pychota.
DROŻDŻÓWKA BEZ JAJEK Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
Ciasto (na dużą
foremkę):
1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 33 g)
500 g mąki pszennej
100 g cukru
50 ml oleju
szklanka dozwolonego mleka lub wody (u mnie Bebilon Pepti)
1/2 łyżeczki soli
500 g mąki pszennej
100 g cukru
50 ml oleju
szklanka dozwolonego mleka lub wody (u mnie Bebilon Pepti)
1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozkruszyć do miseczki z 1 łyżeczką cukru. Wlać
kilka łyżek (2-3) wody, wsypać 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić aż drożdże
ruszą. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Przykryć
ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę, do
podwojenia objętości.
Owoce:
3 średnie łodygi rabarbaru
ok. 30 dag truskawek
Rabarbar umyć, obrać z włóknistych części i pokroić w
kostkę. Truskawki umyć, odszypułkować, a większe przekroić na pół.
Kruszonka:
½ szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
niecałe ½ szklanki oleju (tym, którzy mogą, polecam część
oleju zastąpić sklarowanym masłem)
Składniki zarobić, rozetrzeć w dłoniach na okruchy.
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować,
podsypując lekko mąką i przełożyć do foremki. Odstawić do wyrośnięcia, po czym
na wierzchu ułożyć owoce (truskawki przekrojoną stroną do góry) i posypać
kruszonką. Piec w 180oC przez ok. 50 minut. Smacznego!
Taka dieta to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo sobie chwalę ten przepis :), pyszne , szybkie ciasto z owocami. Zawsze wychodzi , polecam
Usuńidealne dla alergików.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta drożdżowe, szczególnie z owocami sezonowymi ;]
Pyszne ciasto dla alergika - magia :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, dzięki za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńOsa; Ale się cieszę że przypadło Ci do gustu, u mnie też znikało w tempie ekspresowym:) Twoja wersja także imponująca!
OdpowiedzUsuńO tak, do gustu przypadło mi bardzo, tak że chętnie jeszcze nieraz do niego wrócę!
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam. Cudne! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało. Ja też muszę je znowu zrobić w nowym sezonie:)
Usuńciasto wyśmienite. Króluje u mnie w śród drożdżowych :). Robię bardzo często i smakuje wszystkim, Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
UsuńWłaśnie zaczynam pieczenie. Dzieki za prosty przepis!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, czy wyszła?
OdpowiedzUsuńWyszla! Pyszna!:) Dziekuje, bede wracac do tego przepisu:)
UsuńNo to bardzo się cieszę:) Dzięki za odpowiedź.
UsuńZrobiłam, i zajadamy. Mój 8-latek mówi, że jest pyszne, a jeśli on coś je to znaczy, że naprawdę jest pychota :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, bo odkąd nie jadam mleka i pochodnych nie miałam co słodkiego zjeść :) (a chodziło za mną strasznie) :)
Tak, z moimi dziećmi jest podobnie - też wybredne. A w razie czego, to u mnie jest całkiem sporo przepisów bezmlecznych - zapraszam do przejrzenia, myślę że znajdzie się jeszcze coś godnego zrobienia:)
Usuńfantastyczna drożdżówka, od dawna się zastanawiałam czy można upiec drożdżówkę bez jajek (jestem mamą karmiącą 5 miesięcznego alergika) - ciasto wyszło super na mące orkiszowej :) i 5cio letniej córeczce też bardzo smakowało!
OdpowiedzUsuńSerdeczne dzięki za przepis! Robiłam już wiele i zawsze wychodzi. Ściskam mocno i życzę sukcesów :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) Pozdrawiam
UsuńA inne owoce?
OdpowiedzUsuńJasne, na jakie tylko mamy ochotę:) Wszystkie standardowe owoce stosowane do ciasta wchodzą w grę.
UsuńBardzo dziękuję za ten przepis! Taką miałam ochotę na bezmleczna drożdżowke, a ta jest pyszna! Użyłam opakowania drożdży instant (7g na 500 g mąki pszennej), a zamiast mleka wzięłam po prostu wodę! Będę często do niej wracać :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i dobrze wiedzieć, że z wodą też wychodzi smacznie. Pozdrawiam
Usuńa można użyć mąki bezglutenowej? Jaka mieszanka najlepsza?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam. Radzę poszukać przepisu na drożdżówkę typowo bezglutenową - ja takiej nie piekłam. Pozdrawiam:)
UsuńJa zrobilam z mieszanki gryczana, ryzowa, kukurydziana, ziemniaczana i wyszlo smaczne choc slabo wyroslo, kruszonka z kukurydzianej.
UsuńBardzo smaczna tylko wyszedł mi zakalec.Czy winą jest niezbyt długie wyrabianie?
OdpowiedzUsuńJeśli ciasto 'odchodziło od ręki, to raczej nie'. Raczej problem z drożdżami (może ciasto nie wyrosło jak należy przed pieczeniem?), z mąką (z różną mąką wychodzi inaczej - raz trzeba dodać więcej, a raz nie) lub z temperaturą pieczenia, choć to ostatnie najmniej podejrzewam. Oby następny raz wyszło bez zakalca:)
UsuńA to mleko Bebilon to szklanka mleka w proszku czy szklanka tego mleka rozrobionego? 😏
OdpowiedzUsuńRozrobionego:)
UsuńZrobiłam z mlekiem Łaciate i też wyszło bardzo dobre. Przepis super! 😉 Drożdżówka szybko zniknęła 😊
UsuńJasne, roślinne zawsze można zastąpić w takich przepisach zwykłym. Cieszę się, że smakowało:)
UsuńAle moga być każde owoce np śliwki czy brzoskwinie?
OdpowiedzUsuńJasne, na co tylko masz ochotę:)
UsuńDziękuje. Będą śliwki. 👍🏻👍🏻👍🏻
UsuńJa zrobilamz jablkami wyszla pyszna;)przepis wprost dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńRobię ciasto bez owoców. Jakiej wielkości może wyjść ciasto? Domyślam się patrząc na surowe ciasto, że keksówka będzie wystarczająca :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć suche drożdże?
OdpowiedzUsuńCzy ciasto po wyrobieniu ma być zbite? Bo jest bardzo gęste...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSiemka szybkie pytanie. Ten przepis na jaki wymiar blachy? Proszę o błyskawiczna odpowiedz bo ciasto już rośnie 🤪
OdpowiedzUsuńWłaśnie jaki rozmiar blachy 😅
OdpowiedzUsuńZ podanych proporcji na kruszonkę na pewno kruszonka nie wyjdzie. Nawet po dodaniu całej szkl. mąki ciasto ma konsystencję b. miękkiej plasteliny. Można ratować włożeniem do lodówki, ale o tym przepis nie mówi.
OdpowiedzUsuńWyszło dobre, a zrobiłam z tego przepisu bo nie miałam jajek😉 a co myślisz jakby dodać jajka i ile? I zamiast oleju masło?? Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis ma jeden kluczowy problem, a jest nim miara w jakiej jest podana mąka i mleko. Ze względu na to że mleko podane jest w szkalnach a nie mililitrach, przepis wyjdzie lub nie w zależności od tego jaką będzie się miało szklankę. Ja używałam standardowej, mającej 260ml, jednak aby wyszło mi ciasto musiałam dodać ok 350-400ml mleka. Gdybym miała wzorować się przepisem w całości to ciasto by nie wyrosło. Równiez na przyszłość dodam mniej cukru bo wyszło bardzo słodkie.
OdpowiedzUsuń