czwartek, 25 października 2012

BABA DYNIOWA Z KRUSZONKĄ




Baba z przepisu Pinkcake na babę na bani (czyli po staropolsku: dyni). Całkowicie zgadzam się z autorką przepisu, że jest doskonała: żółciutka i niezwykle delikatna, niczym na tuzinie żółtek:) Bardzo, bardzo polecam. Babę piekłam jeszcze w lecie, co widać po zdjęciach.

BABA DYNIOWA Z KRUSZONKĄ

Składniki:

500 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych (dałam ok. 15 g świeżych)
100 g brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią (dałam biały cukier + cukier waniliowy)
szczypta soli
odrobina skórki startej z pomarańczy (nie dałam, bo nie miałam)
80 g margaryny (dałam ok. 50 ml oleju)
0,5 szklanki mleka koziego (dałam Bebilon Pepti)
1 szklanka przecieru dyniowego

+ kruszonka na oleju z tego przepisu

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche zmieszać. Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, dynię i wmieszać do ciasta. Zostawić w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Lekko wyrobić i przełożyć do wytłuszczonej formy. Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut. Smacznego!




wtorek, 23 października 2012

WEGAŃSKI TORT KARBOWO-CHAŁWOWY




Mocno spóźniony wpis z tortem urodzinowym synka. Tort wyglądał ładnie i dobrze się kroił, ale masa chałowa nieco mnie rozczarowała – wszyscy mówili, że dobra, ale ja się chyba spodziewałam nie wiadomo czego. Ale jeśli smakują Wam wafelki chałowe, to i ta masa powinna Wam przypaść do gustu. Tort nadaje się dla alergików, pod warunkiem, że nie są uczuleni na sezam.

WEGAŃSKI TORT KARBOWO-CHAŁWOWY

Biszkopt karbowy (od Pincake):

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru nierafinowanego
szczypta soli morskiej
1 łyżka karobu
1 łyżeczka sody
pół szklanki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka (rozcieńczonego roślinnego lub koziego)

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać metodą muffinkową tzn. tylko do połączenia składników. Przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy 18-20 cm i piec ok. 30 minut w 175°C, aż patyczek będzie wychodził nieoblepiony.

Krem:

2 budynie waniliowy z cukrem (lub 2 budynie + 4 łyżki cukru)
500 ml mleka orkiszowego
ok. 200 g miękkiej margaryny bezmlecznej (daję Delmę Extra z Witaminami)
cukier waniliowy
200 g chałwy waniliowej (używam tej z Lidla)

Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu razem z dodatkowym cukrem waniliowym. Wystudzony budyń zmiksować z margaryną, dodać pokruszoną chałwę i zmiksować na gładką masę.

Tort:

Biszkopt przeciąć na pół i przełożyć większą częścią kremu. Pozostałym kremem posmarować biszkopt z wierzchu, dowolnie udekorować (ja udekorowałam Millą, o której pisałam tutaj). Smacznego!