niedziela, 8 sierpnia 2010

KRUCHY SPÓD BEZGLUTENOWY LUB KRUCHE CIASTECZKA


Bardzo uniwersalne kruche ciasto bezglutenowe – nadaje się na kruchy spód do ciasta, można zrobić też z niego ciasteczka lub babeczki.

KRUCHY SPÓD BEZGLUTENOWY LUB KRUCHE CIASTECZKA

Składniki:

- 1 szklanka mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie po jednej trzeciej szklanki mąka kukurydziana, ryżowa i ziemniaczana)
- 1 żółtko
- ½ białka
- 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 10 dag masła
- ewentualnie odrobinę zimnej wody (lub śmietany) – ja nie dodawałam

Wykonanie:

Spód: wszystko razem posiekać, zagnieść i upiec w 180°C aż zacznie łapać kolor. Reszta wedle własnej inwencji.

Ciasteczka: wszystko razem posiekać i zagnieść. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Można zrobić glazurę z reszty roztrzepanego białka i posypać dodatkowo ksylitolem (lub cukrem) lub potem zrobić polewę czekoladową. Piec kilka minut w 180°C aż ciasteczka zaczną łapać kolor (zdejmowałam jak robiły się lekko złote od dołu). Odczekać chwilę przed zdjęciem z blachy, bo ciepłe są bardzo kruche. Smacznego!

1 komentarz: