czwartek, 9 lutego 2012

KRUCHE CIASTO Z OLEJEM w wersji APPLE PIE


Wszyscy wiedzą, że kruche ciasto wymaga masła. Co zrobić, kiedy nie można go użyć? Oczywiście najprościej zamienić na margarynę, ale staram się jej unikać jak mogę z oczywistych względów. Dlatego zazwyczaj korzystam z poniższego przepisu. Ciasto to doskonale się sprawdza we wszelkiego rodzaju tartach – w połączeniu z wilgotnym nadzieniem nabiera idealnej konsystencji. Można też z niego zrobić ciastka - w smaku wychodzą bardzo dobre, choć twardsze niż z ciasta zrobionego na maśle lub margarynie. Bardzo polecam wszystkim – nie tylko weganom i alergikom – jako lżejszą wersję kruchego ciasta. Przepis podstawowy znaleziony tutaj.

KRUCHE CIASTO Z OLEJEM w wersji APPLE PIE

Składniki:

500 g mąki pszennej (można dać pół na pół z razową, ale prawda jest niestety taka, że kruche ciasto wychodzi smaczniejsze z białej mąki)
niecała szklanka* cukru (białego, brązowego lub pół na pół)
1/2 szklanki* wody
1/2 szklanki* oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

3 jabłka
ok. 2 łyżki otrębów pszennych (lub bułki tartej)
ok. 1 łyżka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego - niekoniecznie

* oryginalny przepis był na 1 kg mąki i mówił o „niepełnych szklankach”. Ja używam takiej, która ma ok. 240 ml i daję równe pół.

Wykonanie:

Powyższe składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, wycinamy okrąg i za pomocą wałka przekładamy do natłuszczonej foremki. Posypujemy ciasto otrębami pszennymi (żeby nie namokło od soku) i ścieramy na nie obrane jabłka. Z reszty ciasta wycinamy paski, które układamy na wierzchu, formując kratkę (wtedy zostanie nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać później lub upiec w formie ciasteczek). Można też wyciąć drugi okrąg, nałożyć go na górę i podziurkować widelcem lub zetrzeć na tarce (ciasto ma taką konsystencję, że to akurat jest dosyć ciężko zrobić, ale da się).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można posmarować górę ciasta dżemem morelowym lub brzoskwiniowym, żeby utworzyć glazurę (ja tym razem o tym zapomniałam). Jeśli nie wykorzystam całego ciasta, to resztę zamrażam na później lub piekę z niego ciasteczka. Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Poproszę kawałeczek :). Smakowita słodkość :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje z tą kratką:) I musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że się Wam spodobało, chociaż pierwszy raz robiłam taką kratkę i wyszła nieco niezdarnie (zapomniałam o dwóch paseczkach po brzegach...)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie włożyłam ją do piekarnika :) Wygląda pysznie, a za 40 minut zobaczymy czy tak samo smakuje :) Zapraszam również na mojego bloga z przepisami dla alergików.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffinkowa Mama: Jestem bardzo ciekawa, czy smakowo spełniła oczekiwania. Mam nadzieję, że tak:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszła przepyszna! Dziękuję za cudowny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To super. Bardzo się cieszę, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  8. genialne :)
    wpisuje do kajecika przepisow na medal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto ratowało mnie przez rok, kiedy nie mogłam jeść masła tak skutecznie, że nie odczuwałam przynajmniej tutaj jego braku:)

      Usuń
  9. wyszło pysznie, jabłka pokroiłam w plastry, polecam i dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! To jedno z moich ulubionych ciast:)

      Usuń
  10. bez jajek ? trzeba spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zwykłego kruchego ciasta z masłem też jajek nie trzeba:)

      Usuń
  11. Właśnie zrobiłam... pyszka! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Ja też bardzo lubię tą szarlotkę.

      Usuń
  12. Nie ma chyba tańszego ciasta, szczególnie jak się ma swoje jabłka. I do tego pyszne ! Właśnie skończyłam degustację :) Dziękuję i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj chciałabym wypróbować jako prezent dla koleżanki, która musiała przejść na dietę w związku ze skazą białkową. Ale mam jedno pytanie - czy sok z jabłek nie rozmoczy za bardzo spodu? Odparowywać je najpierw, czy właśnie tak ma być? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba odparowywyać - to ciasto potrzebuje wilgoci, wystarczy wysypać spód bułką lub otrębami. Mam nadzieję, że prezent się uda.

      Usuń
  14. Polubiłam to ciasto i jako spód i jako kruszonka i jako ciasteczka a dodaję imbir, mak , skórkę cytrynową, polecam tym co uważają na wagę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Jakiej blaszki najlepiej użyć (średnica). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam okrągłej formeki do tart - dokładna średnica nie ma większego znaczenia, najwyżej się cieniej lub grubiej rozwałkuje.

      Usuń
  16. To są proporcje na jak dużą blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto rewelacja. Użyłam jednak odparowanych jabłek. Mąż pochwalił.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) No i na szczęście mężowi też smakowało;)

      Usuń