niedziela, 15 sierpnia 2010

BEZGLUTENOWY PLACEK Z RABARBAREM


Bardzo, bardzo dobry. Może śmiało konkurować z glutenowymi – mąż wcinał, aż mu się uszy trzęsły i ja zresztą też. Jak najbardziej polecam. Oryginalny przepis na nadzienie pochodzi z książeczki „Przysmaki na kruchym cieście”, tak więc można go w prosty sposób przerobić z powrotem na „glutenowy”, dając ulubiony kruchy spód.

BEZGLUTENOWY PLACEK Z RABARBAREM

Składniki:

CIASTO
1 kruchy spód bezglutenowy

NADZIENIE
ok. 30 dag rabarbaru
ok. 20 dag ksylitolu (lub cukru)
2 jajka
garść posiekanych lub zmielonych orzechów laskowych (można pominąć)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub mały cukier waniliowy)

Wykonanie:

Przygotować ciasto. Rabarbar pokroić. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Obie masy delikatnie wymieszać, dodać rabarbar i orzechy. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód. Według przepisu oryginalnego piec 35 min. w 200°C (ja piekłam 45 w 180°C). Smacznego!

3 komentarze:

  1. Czy ciasto wyjdzie z taką pierzynką jak na zdjeciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie powinno wyglądać.

      Usuń
  2. ciasto wychodzi idealnie, nawet komuś kto nie lubi piec jak ja. proste w wykonaniu, PYSZNE.

    OdpowiedzUsuń