sobota, 8 lutego 2014

KOKOSANKI Z KLEIKU RYŻOWEGO



Tym razem z masłem i z jajkiem, ale bez glutenu. Robiłam w szafce porządki i natknęłam się na kleik ryżowy, a że młody już kategorycznie odmawia jedzenia takich przysmaków, zrobiłam z niego ciasteczka. Zupełnie nie wiem czemu (były mięciutkie i delikatne w smaku), ale bardziej smakowały nam dorosłym - dzieci wolały ciasteczka z płatków ryżowych.

KOKOSANKI Z KLEIKU RYŻOWEGO
Składniki:

1 paczka kleiku ryżowego bezsmakowego
3 jajka
1 kostka miękkiego masła (200 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)
8 czubatych łyżek wiórków kokosowych

Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). Piec w temperaturze 180ºC przez ok. kilkanaście – 20 minut. Smacznego!

Kokosowo

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciastka z kleiku ryżowego :) Życzę każdemu, aby marzenia co do osiągnięcia wymarzonej sylwetki się spełniły. Zapraszam również Ciebie, jak i innych do dzielenia się swoim doświadczeniem w odchudzaniu oraz takimi przepisamy na www.forumdieta.pl ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko, że u mnie na razie raczej nie ma wpisów "dietetycznych" w sensie "odchudzających" - tylko dietetyczno-hipoalergiczne itp. Jeśli zmienię opcję na niskokaloryczną, to się zarejestruję:)

      Usuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń