środa, 5 maja 2010

KASZARENA



Koleżanka miała zlecone jedzenie takiej kaszy przy problemach z kandydozą - miała to być początkowo sama kasza z kefirem, później można było dodać jabłko. Ponieważ sama szukałam w Internecie przepisów wspomagających walkę z candidą, zauważyłam, że niektórzy dopuszczają użycie przy tej diecie cukru brzozowego, czyli ksylitolu, gdyż ma on właściwości grzybobójcze. Przepis będzie pasował też dla karmiącej mamy (pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na mleko krowie lub gluten, którego jest trochę zarówno w jęczmieniu, jak i w orkiszu (wtedy można po prostu posłodzić kaszę cukrem). Polecam go też wszystkim bez wyjątku - danko jest proste i bardzo smaczne!

KASZARENA

Składniki:

• ½ woreczka kaszy jęczmiennej lub orkiszowej(ugotowanej wg przepisu na opakowaniu i wystudzonej)
• ½ dużego kubka kefiru (najlepiej smakuje z kefirem Luksusowym Krasnystaw)
• 1 jabłko ulubionej odmiany (dla mnie Champion), pokrojone w kostkę
• 2-3 łyżeczki ksylitolu - można pominąć lub zamienić na cukier jeśli ktoś nie jest na diecie

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz