niedziela, 13 czerwca 2010

LODY TRUSKAWKOWO-JAJECZNE


Brzmi dziwnie? Lody przy kandydozie? A jednak, choć to oczywiście nie prawdziwe lody z mleka i śmietany, a raczej mrożony deser jajeczny, który smakiem bardzo normalne lody przypomina. W każdym razie smakował nawet mojemu mężowi, który nie jest na diecie. W przepisie użyłam niewielkiej ilości owoców, lepiej więc stosować go w drugim etapie diety, już utrwalającym jej efekty.

LODY TRUSKAWKOWE

Składniki (na dwie niewielkie porcje lub jedną większą):

1 jajko (oddzielnie białko i żótłko)
kilka truskawek
niepełna łyżka ksylitolu

Wykonanie:


Białko ubić na sztywną pianę, żółtko ubić z ksylitolem na puszystą masę, połączyć i chwilę ubijać dalej. Truskawki zmiksować, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Deser wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz