czwartek, 22 lipca 2010

LODY CZEKOLADOWE NA MLEKU KOKOSOWYM


Idealne lody dla uczulonych na mleko krowie lub na diecie kandydozowej - smakują prawie tak samo, jak normalne. Smaku kokosowego o dziwo nie czuć, co dla jednych będzie wadą, dla innych zaletą. Mojej córce smakowały tak, że nie mogłam jej od nich odciągnąć.

LODY CZEKOLADOWE NA MLEKU KOKOSOWYM

Składniki:

Puszka mleka kokosowego (NIE light)
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 4 łyżki ksylitolu (do smaku)
2 łyżki kakao

Wykonanie:

W garnku na mleko (takim z gwizdkiem, o podwójnym dnie) zagotować mleko kokosowe zmiksowane z kakao i z ksylitolem. Jajka ubić na pienistą masę, cały czas miksując dodać do nich chochlę gorącego kakao, a po chwili jeszcze jedną. Wlać masę jajeczną do kokosowego kakao. Cały czas mieszając podgrzewać kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć (jeśli w masie zanurzymy łyżkę i przejedziemy palcem po jej wypukłym dnie, masa nie powinna się zlewać z powrotem). Trzeba być czujnym, bo jak przedobrzymy, to nam się wszystko zetnie i będzie po zabawie. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i chłodzimy do temperatury lodówkowej. Następnie wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy według instrukcji producenta.

12 komentarzy:

  1. no ja i na takie mleko uczulona jestem niestety.z lodami pożegnałam się kilka lat temu. a tak zachęcająco wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  2. z kokosowym posmakiem byłyby pyszne, ale by trzeba było Malibu dodać by to osiągnąć (:

    OdpowiedzUsuń
  3. prawdziwie czekoladowe. akurat na ta pogodę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym sobie wrzuciła taką gałeczkę do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie chyba też nie można by odciągnąc od takich cudnych lodów.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie czekoladowe!

    Pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pyytanie, czy trzeb miec ta maszynke do lodow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba - można miksować kilkukrotnie masę podczas zamarzania, żeby rozbić kryształki lodu, ale na pewno najlepsze lody są jednak z maszynki - wtedy mają konsystencję jak te kupowane.

      Usuń
  8. Ależ pysznie wyglądają te lody. Przymierzam się do zrobienia lodów w domu. Własnie bez maszynki. Propozycja warta uwagi. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa jestem, jak wychodzą bez maszynki - mam nadzieję, że dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany to coś dla mojego Potomka z kandydozą :) Będę próbować, na pewno ! Przy okazji - mam prośbę: czy byłaby pani uprzejma skontaktować się z mną poprzez wiadomość z bloggera albo mail? Chciałam panią o coś zapytać , ale prywatnie i nie widzę możliwości kontaktu na pani stronie. Dzięki !!

    OdpowiedzUsuń