sobota, 18 grudnia 2010

ORKISZOWE CIASTECZKA DIGESTIVE


Przepis ze strony Moje Wypieki, zaadaptowany przeze mnie do wymogów diety. Ciasteczka bardzo smakowały mi, jak i mojej córce – regularnie podjadała je z pudełka.

ORKISZOWE CIASTECZKA DIGESTIVE

Składniki (na 20 - 25 ciastek):

175 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
1/3 łyżeczki soli
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła (lub alergicy i weganie margaryny bezmlecznej)
3 łyżki brązowego cukru (u mnie „cukier” brzozowy)
4 łyżki mleka (lub wody)

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania). Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4 - 5 cm), ponakłuwać wykałaczką. Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzić na kratce. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. takie z orkiszowej maki to pewnie można jeść zupełnie bezkarnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdybym miała pudełko takich ciastek, także chętnie bym je podjadała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekł ktoś czy tylko tak gadacie dla gadania?

    OdpowiedzUsuń