sobota, 22 maja 2010

PIERNIK BEZ JAJEK Z PRZECIEREM JABŁKOWYM


Przepis z gazety "Moje Gotowanie". Mam go już od ładnych paru lat i zawsze do niego wracam. Ma dwie istotne zalety: po pierwsze smakuje wspaniale (uwaga: zdecydowanie odradzam zamianę mieszanki cynamonu i goździków na przyprawę do piernika), po drugie nie zawiera jajek. Na dowód tego, jak smaczny jest ten piernik, przyznam się, że kiedyś udało mi się go upiec z zakalcem (naprawdę nie wiem dlaczego, bo piekłam go wiele razy i zawsze wychodził), ale mimo to goście zjedli go do ostatniego okruszka.


PIERNIK Z PRZECIEREM JABŁKOWYM

Składniki:

1½ szklanki gęstego przecieru z jabłek
2/3 szklanki cukru (lub ½ szklanki fruktozy)
½ kostki margaryny bezmlecznej lub masła
łyżeczka zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu lub melasy
2 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa)
(ewentualnie bakalie: garść orzechów, garść rodzynek - co kto może)

Wykonanie:

Przecier wymieszać ze stopioną margaryną, następnie dodać cukier, sól oraz miód lub melasę. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać do składników mokrych. Wszystko wymieszać, dosypać bakalie. Wszystko dokładnie zmiksować. Przełożyć do przygotowanej formy (u mnie 20x20cm). Piec godzinę w 180˚C (do suchego patyczka wbitego w środek ciasta).

środa, 5 maja 2010

KASZARENA



Koleżanka miała zlecone jedzenie takiej kaszy przy problemach z kandydozą - miała to być początkowo sama kasza z kefirem, później można było dodać jabłko. Ponieważ sama szukałam w Internecie przepisów wspomagających walkę z candidą, zauważyłam, że niektórzy dopuszczają użycie przy tej diecie cukru brzozowego, czyli ksylitolu, gdyż ma on właściwości grzybobójcze. Przepis będzie pasował też dla karmiącej mamy (pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na mleko krowie lub gluten, którego jest trochę zarówno w jęczmieniu, jak i w orkiszu (wtedy można po prostu posłodzić kaszę cukrem). Polecam go też wszystkim bez wyjątku - danko jest proste i bardzo smaczne!

KASZARENA

Składniki:

• ½ woreczka kaszy jęczmiennej lub orkiszowej(ugotowanej wg przepisu na opakowaniu i wystudzonej)
• ½ dużego kubka kefiru (najlepiej smakuje z kefirem Luksusowym Krasnystaw)
• 1 jabłko ulubionej odmiany (dla mnie Champion), pokrojone w kostkę
• 2-3 łyżeczki ksylitolu - można pominąć lub zamienić na cukier jeśli ktoś nie jest na diecie

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy. Smacznego!