wtorek, 29 czerwca 2010

BIAŁA GROCHÓWKA


Przepis pochodzi z blogu Przy kuchennym stole. Lekko go zmodyfikowałam - przede wszystkim trzeba pamiętać, że znowu należy pozbyć się marchewki :-( dlatego "biała" grochówka. Ale jednak grochówka :-)

BIAŁA GROCHÓWKA

Składniki:

250 g łuskanego grochu (namoczonego przez noc i ugotowanego w świeżej, osolonej wodzie)
1/4 selera niedużego korzeniowego
1 pietruszka
1 średnia marchewka
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
sól i pieprz
rosół/ bulion warzywny albo woda

Groch opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Rano ugotować w tej samej wodzie.

Jarzyny obrać, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki, cebulę w niewielki pióra lub w kostkę. Marchew pokroić na spore kawałki (łatwe do wyciągnięcia). Zalać wodą (lub rosołem/bulionem), ugotować. Dodać ugotowany groch razem z wodą w której się gotował, oraz usmażoną na oleju cebulę. Przyprawić sola, pieprzem i sporą ilością majeranku, dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Zagotować. Usunąć marchew. Można lekko zmiksować blenderem, celem zagęszczenia zupy. Smacznego.

sobota, 19 czerwca 2010

TZATZIKI


Grecki dip, który bez adaptacji spełnia wszystkie wytyczne diety przy kandydozie. Pasuje np. do mięsa, pieczywa czy kalafiora - ale żeby się nim delektować trzeba lubić czosnek i koperek.
TZATZIKI

Składniki (ilości orientacyjne - zawsze daję "na oko" i "do smaku":

1 średni ogórek szklarniowy
3 łyżki jogurtu greckiego
ząbek czosnku
łyżka posiekanego koperku
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, ewentualnie ksylitol do smaku

Wykonanie:

Ogórek drobno pokroić. Składniki sosu wymieszać doprawić, dodać ogórek. Gotowe. Smacznego.

środa, 16 czerwca 2010

GULASZ Z KASZĄ


Bardzo lubię obiady jednogarnkowe. W przepisie korzysta się z kaszy o niskiej zawartości glutenu, ale jeśli ktoś w ogólne nie stosuje produktów zawierających gluten, musi podmienić kaszę na jaglaną (po przepłukaniu wrzątkiem) lub gryczaną. Marchewkę dodaję dla smaku, ale jej nie jem – po prostu usuwam ją ze swojej porcji, natomiast reszta rodziny może się nią cieszyć bez przeszkód. Jeśli ktoś lubi gulasz – bardzo polecam.

GULASZ Z KASZĄ

Składniki:

½ kg wołowiny miękkiej lub gulaszu wołowego
1 cebula
1 papryka czerwona
2 marchewki (dodadzą smaku wywarowi, ale wyjmiemy je przed jedzeniem)
kawałek selera
3-4 ząbki czosnku
pół szklanki kaszy (najlepiej jęczmiennej lub orkiszowej)
2 łyżeczki oliwy
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, słodka (i ewentualnie ostra) papryka, kminek mielony

Wykonanie:

W garnku nastawić około dwóch litrów wody, dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy, dodać mięso, obsmażyć. Po kilku minutach patelnię dodać 1 zgnieciony przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażyć mieszając, zalać chochlą wody i całość przelać do garnka. Zagotować, zmniejszyć gaz i dusić około 1,5 godziny. Po tym czasie dodać przygotowane warzywa: marchewkę pokrojoną w plasterki (lub większe kawałki), paprykę w paski, seler starty na tarce o grubych oczkach oraz cebulkę pokrojoną w pióra podsmażoną na pozostałej łyżeczce oliwy wraz z resztą rozgniecionego czosnku. Dodać również przepłukaną na sitku kaszę. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Gotować do miękkości mięsa, kaszy i warzyw. Podawać solo lub z pieczywem. Smacznego!

niedziela, 13 czerwca 2010

LODY TRUSKAWKOWO-JAJECZNE


Brzmi dziwnie? Lody przy kandydozie? A jednak, choć to oczywiście nie prawdziwe lody z mleka i śmietany, a raczej mrożony deser jajeczny, który smakiem bardzo normalne lody przypomina. W każdym razie smakował nawet mojemu mężowi, który nie jest na diecie. W przepisie użyłam niewielkiej ilości owoców, lepiej więc stosować go w drugim etapie diety, już utrwalającym jej efekty.

LODY TRUSKAWKOWE

Składniki (na dwie niewielkie porcje lub jedną większą):

1 jajko (oddzielnie białko i żótłko)
kilka truskawek
niepełna łyżka ksylitolu

Wykonanie:


Białko ubić na sztywną pianę, żółtko ubić z ksylitolem na puszystą masę, połączyć i chwilę ubijać dalej. Truskawki zmiksować, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Deser wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Smacznego!