czwartek, 5 lipca 2012

(BEZ)MLECZNE LODY WANILIOWE DLA WEGAN I ALERGIKÓW



Te lody są efektem moich poszukiwań przepisu na dobre lody bezmleczne, ale nie sorbetowe. Wbrew pozorom zrobienie takowych wcale nie jest proste, bo żeby uzyskać kremową strukturę znaną nam z lodów kupnych, nie wystarczy po prostu wymieszać płynu z cukrem - potrzebny będzie tłuszcz. Na jakiejś amerykańskiej stronie wynalazłam poradę, że można skorzystać z oleju (sic!). I tak udało mi się zrobić lody całkiem nieźle imitujące tradycyjne lody mleczne. Mąż nie mógł uwierzyć, że bez mleka, a córka oznajmiła, że mam już takie robić zawsze, bo ona woli te od sklepowych:)

(BEZ)MLECZNE LODY WANILIOWE DLA WEGAN I ALERGIKÓW

Składniki:

500 ml mleka orkiszowego z kartonu
4 łyżki mleka (napoju) ryżowego w proszku
2 łyżki oleju o neutralnym smaku (dałam rzepakowy) – nie bójcie się, nie czuć go w lodach
2 łyżki miękkiej margaryny bezmlecznej (do smarowania) – nie ma strachu, też jej nie czuć
5 łyżek cukru
1 łyżka z lekką górką skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
16 g cukru wanilinowego

Wykonanie:

W garnuszku wymieszać cukier, cukier wanilinowy, mleko w proszku, olej i 3/4 mleka orkiszowego. Pozostałe mleko wymieszać ze skrobią. Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dodać mleko rozrobione ze skrobią. Zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, dodać margarynę, dokładnie wymieszać (jeśli zrobią się grudki, przecedzić przez sito), wystudzić pod przykryciem (żeby nie zrobił się kożuch) i schłodzić do temperatury lodówkowej. Masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Następnie lody zamrozić. Nie wiem, jaki efekt uzyskacie bez maszynki – w lodach jest nadal stosunkowo mało tłuszczu, a to oznacza, że będą się tworzyć kryształki lodu. Można je podczas chłodzenia rozbijać kilkakrotnie mikserem, ale efekt końcowy na pewno nie będzie tak gładki jak z maszynki, choć myślę, że też przyzwoity. Smacznego!

                              Akcja lodowa 2012    Wegańskie słodkości- edycja letnia 

7 komentarzy:

  1. Ja tez leję do lodów olej albo oliwę:) Bo właśnie muszą być tłuste, żeby były kremowe. To trochę tak jak produkcja bitej śmietany bez mleka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oliwy to bym się chyba nie odważyła dodać - bałabym się, że będzie ją czuć ze względu na charakterystyczny smak. Ale może jestem w błędzie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    a czy można lub czym można zastąpić mleko ryżowe w proszku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorry, że nie odpowiadałam, ale byłam na urlopie. Można je zastąpić jakimś innym roślinnym "mlekiem" w proszku lub pominąć. Smak się trochę zmieni, bo ono ma taki śmietankowy posmak, ale myślę że nie drastycznie.

      Usuń
    2. Spróbowałam zrobić bez "mleka" w proszku, ale to już zdecydowanie nie to. Lepiej dodać.

      Usuń
  4. Można użyc innego mleka roślinnego? ryżowe, sojowe, owsiane? i już smakowe, zamiast tego w proszku? bo nie wiem gdzie go kupic?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryżowego nie bardzo, bo z nim budyń nie gęstnieje, owsiane może być, tylko orkiszowe smaczniejsze. Sojowe też ok, ale nie dla większości alergików. Z tym smakowym to nie wiem, ale napoje roślinne w proszku są w większości sklepów eko. Tego smakowego nie znam, ale może się nada.

    OdpowiedzUsuń