niedziela, 5 sierpnia 2012

PLACEK BRZOSKWINIOWY dla wegan i alergików



Przepis znaleziony na jakimś blogu, którego teraz nie mogłam odnaleźć, nieco przeze mnie zmodyfikowany. Idealny na teraz, bo jest sezon na brzoskwinie, chociaż bardzo dobry jest też z brzoskwiniami z puszki. Normalnie piekę ten placek jeszcze z wierzchnią warstwą ciasta, ale tym razem chciałam, żeby ładnie wyglądał na zdjęciach.

PLACEK BRZOSKWINIOWY dla wegan i alergików

Ciasto:

2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mąki owsianej,
1/2 szklanki cukru,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki oleju

Nadzienie:

2 szklanki pokrojonych brzoskwiń (lub 1 duża puszka brzoskwiń),
2 łyżki mąki,
1/2 szklanki cukru (jeśli używamy brzoskwiń z puszki wystarczą 2 łyżki),
1/4 łyżeczki imbiru,
1 łyżka margaryny bezmlecznej (a najlepiej sklarowanego masła),
1/4 łyżeczki soli.

Składniki ciasta dokładnie wymieszać, zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykroić koło i za pomocą wałka przenieść do natłuszczonej formy do tart, docisnąć do ścian formy.  Na ciasto wyłożyć nadzienie, przykryć resztą ciasta (lub zostawić odkryte, a resztę ciasta spożytkować inaczej – na drugi placek lub ciasteczka). Piec ok. 40 minut w 200ºC. Smacznego!

Morelkowo Brzoskwiniowo 4




2 komentarze:

  1. Aaaach! Coś dla mnie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z brzoskwiniami są pyszne, Twoje wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń