niedziela, 20 października 2013

KRUCHE ROGALIKI Z DŻEMEM dla wegan i alergików




KRUCHE ROGALIKI Z DŻEMEM dla wegan i alergików

Rogaliki, które pobiły rekordy popularności u mnie w domu – zniknęły w ciągu jednego popołudnia. Fakt, porcja jest niewielka, więc polecam od razu podwoić proporcje. Ja robiłam je z olejem kokosowym, ale na pewno klarowane masło też się tutaj świetnie sprawdzi. Przerobiłam tutaj po swojemu przepis, który niestety nie pamiętam skąd miałam.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 mocno kopiate łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek mleka roślinnego (lub Bebilonu Pepti)
  • ulubiony i dozwolony dżem (u mnie malinowo-jabłkowy)
  • cukier puder do posypania
Suche składniki wymieszać. Następnie dodać olej i olej kokosowy, wymieszać (ja to zrobiłam w malakserze). Dodawać po niewielkiej ilości mleka, tak, by wyrobione ciasto miało elastyczną konsystencję, łatwą do wałkowania. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 6-8 mm. Wykrawać podłużne trójkąty. Następnie na trójkąty kładziemy konfiturę z róży i zwijamy formując rogaliki. Pieczemy w temperaturze ok. 180 -200 °C przez ok. 15 min. Po wystudzeniu pudrujemy. Smacznego!


 

2 komentarze:

  1. Cześć! Moja mama ma uczulenie na kukurydzę, czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że krupczatka powinna dać podobny efekt. Można też spróbować zastąpić taką samą ilością zwykłej mąki pszennej. Pozdrawiam.

      Usuń