poniedziałek, 3 lutego 2014

BANANY W CIEŚCIE dla wegan i alergików




Super prosty, szybki i pyszny podwieczorek, zdecydowanie nie tylko dla wegan i alergików. Kilka razy mnie uratował, kiedy nie miałam ani składników, ani czasu, żeby zrobić coś bardziej wyszukanego lub kiedy banany mi już przejrzały, a ja nie miała ochoty na ciasto bananowe. Wpis czekał strasznie długo na publikację, bo zdjęcie jest raczej poniżej średniej, ale jakoś tak wychodzi, że nie mogę pstryknąć innego. Jak pstryknę, to wymienię.

BANANY W CIEŚCIE

Składniki:

3 banany
szklanka mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli
ok. ¾ szklanki wody

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać ½ szklanki wody i wymieszać na gładką masę, po czym dodać tyle wody, żeby konsystencja ciasta była ciut gęściejsza od naleśnikowego. Banany obrać ze skórki i pokroić w poprzek na kawałki. Zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz