sobota, 3 lipca 2010

BUDYŃ CZEKOLADOWY NA MLEKU RYŻOWYM


Budyń pycha - jedzony na ciepło, tak jak lubię najbardziej, niewiele się różni od tego na zwykłym mleku. Tylko czemu mleko ryżowe jest takie strasznie drogie?!

BUDYŃ CZEKOLADOWY NA MLEKU RYŻOWYM

Składniki (na jedną solidną porcję):

1 szklanka mleka ryżowego
1 łyżka masła (sklarowanego)
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/4 laski wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ksylitolu
1 żółtko
1 łyżka kakao

Wykonanie:

0,75 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe mleko zmiksować z mąką ziemniaczaną, kakao i żółtkiem. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę. Nalać do salaterki. Podawać. Smacznego!

1 komentarz:

  1. cudnie musi smakowac taki domowy z wanilią i kakao..

    OdpowiedzUsuń