czwartek, 1 lipca 2010

KURCZAK W ZIOŁACH


Niestety nie pamiętam, skąd zaczerpnęłam ten przepis, ale na stałe wszedł do naszego menu – nie tylko dietetycznego. W tle małe przewinienie – 3 młode ziemniaki (młode i ugotowane w skórce mają niższy indeks glikemiczny).

KURCZAK W ZIOŁACH

Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
oliwa do smażenia

Wykonanie:

Kurczaka umyć, pokroić na grube pasma, zbić lekko tłuczkiem przez folię spożywczą. Natrzeć ziołami i przyprawami, odstawić na godzinę do lodówki. Jajko roztrzepać z mąką ziemniaczaną, kawałki kurczaka zanurzać w jajku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz