piątek, 16 lipca 2010

LODY LUB MUS CZEKOLADOWY DLA WEGAN I ALERGIKÓW


Nie mogłam już wytrzymać. Upał, gorąco i wszyscy jedzą lody. Ja też chcę! No i się udało. To pierwszy z wypróbowanych przeze mnie przepisów na lody bez mleka. I proszę się nie przerażać dziwnym składem - zaręczam, że nie są to lody o smaku awokado, a jedynie lody "z awokado". Na szczęście ma ono na tyle neutralny smak, że jest niewyczuwalny, a nadaje lodom kremową konsystencję. Awokado koniecznie musi być dojrzałe - można kupić w sklepie twarde i potrzymać w zamkniętym tekturowym pudełku kilka dni, aż dojrzeje i nieco zmięknie. Oryginalny przepis na lody znajdziecie tutaj.

Składniki:

0,5 szklanki mleka kokosowego (NIE light!)
1 dojrzałe awokado
ok. 3 łyżek ksylitolu (lub cukru/miodu) - do smaku
3 łyżki kakao (uczuleni mogą zastąpić karobem)
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką, kremową masę. W takiej formie można podać deser jako mus czekoladowy, lub przelać do foremek na lody i zamrozić. Aby ułatwić sobie wyjęcie lodów z foremek, potrzymać je chwilę pod ciepłą wodą.

3 komentarze:

  1. Fajne te lody- i nawet ja jako i alergik i weganin mogłabym zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Świetne! A u mnie wegański sorbet czekoladowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba takie użycie awokado. i dodatek mleka kokosowego..pysznie.

    OdpowiedzUsuń