poniedziałek, 9 maja 2011

MIGDAŁOWO-KUKURYDZIANE CIASTO CYTRYNOWE


To ciasto długo czekało w kolejce do zrobienia – jak się okazało, zupełnie niesprawiedliwie. Wyszukałam je kiedyś, poszukując przepisu na ciasto bezglutenowe i błędnie sądziłam, że będzie jakimś erzacem. Ale niedawno zobaczyłam podobny wypiek u Nigelli i postanowiłam, że spróbuję. I okazało się, że ciasto jest pyszne – nie leciutkie jak cytrusowa chmurka, ale intensywne, maślane i wilgotne niczym lemon curd w formie ciasta (to cytat z Nigelli – bardzo trafiony). Ten typ ciasta ma podobno włoski rodowód. Zdecydowanie polecam.

MIGDAŁOWO-KUKURYDZIANE CIASTO CYTRYNOWE

Ciasto:

175 g miękkiego masła
175 g cukru (najlepiej drobnego) lub ksylitolu
2 duże jajka
150 g mielonych migdałów
85 g mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 2 cytryn
2 łyżki soku z cytryny

Syrop:

85 g cukru/ksylitolu
sok i skórka z 1 cytryny (ja dałam już tylko sok)

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i jedną łyżkę suchych składników, zmiksować. Czynność powtórzyć, po czym dodać resztę suchych składników. Dodać sok i skórkę otartą z cytryn. Ciasto przełożyć do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 180ºC, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Pozostały cukier i sok z cytryny podgrzać w garnuszku z 2 łyżkami wody. Pogotować na małym ogniu ok. 5 minut i odstawić. Ciasto wyjąć z foremki na talerz. Ponakłuwać za pomocą wykałaczki i polać syropem. Kiedy ciasto wchłonie syrop jest gotowe do jedzenia. Smacznego!

4 komentarze:

  1. wyglada naprawde smakowicie i chetnie bym pojadla takich cytrynowych smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och...lemon curd w formie ciasta...to brzmi jak niemożliwa obietnica...muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. skoro wilgotne to na pewno smakowałoby i moim domownikom.

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie cudne ciacho!
    podoba mi się ;]
    i to jak!

    OdpowiedzUsuń