środa, 28 grudnia 2011

CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI DLA WEGAN I ALERGIKÓW


Długo nie przepadałam za wypiekami z makiem, głównie dlatego, że tradycyjny makowiec kojarzył mi się z suchością, czego bardzo w cieście nie lubię. To ciasto, dzięki dodatkowi jabłek ma wilgotny środek, co mi bardzo odpowiada. Do masy makowej można dodać bakalie, ale niekoniecznie – mi całość smakuje bardzo w takim prostym wydaniu bez bakalii. Bardzo polecam, ciasto wcale nie robi wrażenia dietetycznego.
CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI

Ciasto:

500 g mąki pszennej
½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
½ łyzki proszku do pieczenia

Powyzsze składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, na to wystudzoną masę makową, starte jabłka i na wierzch zetrzeć lub wyłożyć rozwałkowaną resztę ciasta.* Piec w temp. 180°C około godziny, do lekkiego zezłocenia ciasta.
* Świeże ciasto łatwiej jest zetrzeć, ale jeśli poleży w lodówce łatwiej jest je rozwałkować, po obfitym podsypaniu mąką. Można też, dla poprawienia struktury ciasta, zmniejszyć nieco ilość oleju, a zamiast niego dać trochę margaryny, ale margaryna jest oczywiście mniej zdrowa niż olej.

Mak:

200 g mielonego maku
1 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
ok. 1/2 szklanki miodu sztucznego lub syropu buraczanego, ewentualnie brązowego cukru
cukier waniliowy

Mleko zagotować, wrzucić mak, gotować przez chwilę do czasu, aż mak wchłonie płyn. Dodać miód lub cukier i cukier waniliowy. Gotować jeszcze przez chwilę, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do wystudzenia.

Jabłka:

3 duże lub 4 średnie jabłka

Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Dodatkowo:

cukier puder

Pudrem posypać gotowe ciasto, lub rozrobić z odrobiną wody na lukier, którym polewamy ciasto. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz