piątek, 4 maja 2012

CIASTO MARCHEWKOWO-RODZYNKOWE bez jajek


Ciacho super! Mięciutkie, puszyste, wilgotne, o mocno wyczuwalnym aromacie przypraw korzennych. Z całą pewnością nie czuć, że jest „bez czegoś”. Idealne nie tylko dla wegan i alergików - spotkało się z powszechnym uznaniem. Ciasto znalazłam na jakiejś amerykańskiej stronie z wegańskimi przepisami i nieco przerobiłam. Bardzo polecam.

CIASTO MARCHEWKOWO-RODZYNKOWE bez jajek

Składniki:

1 ½ szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki soli
½ szklanki oleju
3/4 szklanki brązowego cukru
cukier waniliowy / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki golden syrup / syropu buraczanego etc.
1/2 szklanki dozwoloneg mleka (dałam Babilon Pepti)
1 1/2 szklanki drobno startej marchwi (ok. 2 średnie marchewki)
1 szklanka drobnych rodzynków (lub posiekanych większych)
(jeśli ktoś może - 1 szklanka posiekanych orzechów)
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem. Resztę składników, oprócz bakalii, zmiksować razem w drugiej misce, na końcu dodając startą marchew. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować, dodać bakalie. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i piec ok. 45 minut w temperaturze 180ºC (ciacho piekąc się pachnie obłędnie:-). Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie rośnie ciulowy przepis poszlo do kosza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest dobry, ja piekłam parę razy, a koleżance to ciasto tak posmakowało, że piecze je na każdą okazję - niestety to Ty musiałaś coś skopać, pewnie zrobiłaś coś na skróty

      Usuń