sobota, 3 lipca 2010

DŻEM RABARBAROWO-CYTRUSOWY Z KSYLITOLEM


Dżem przy candidzie? To jakaś pomyłka? Otóż nie - wszystkie składniki dozwolone. W wersji normalnej wystarczy podmienić ksylitol na cukier. Na zdjęciu wafel ryżowy posmarowany serkiem jogurtowym (przepis wkrótce) i tym właśnie dżemikiem. Poniższy przepis powstał jako kombinacja dwóch innych przepisów, tak by wykorzystać tylko składniki dozwolone na diecie kandydozowej z podmianą zwykłego cukru na brzozowy (czyli ksylitol). Najbardziej dominującym smakiem będą tu cytrusy (szczególnie pomarańcza) i imbir, jeśli więc ktoś za imbirem nie przepada może z niego śmiało zrezygnować i uzyska coś w rodzaju dżemu pomarańczowego z nutką rabarbarową.

RABARBAROWO-CYTRUSOWY Z KSYLITOLEM

Składniki (na 2 niewielkie słoiczki):

250-300g rabarbaru
200g ksylitolu
1 cytryna ekologiczna
skórka z 1 pomarańczy ekologicznej
(1 łyżeczka startego świeżego imbiru)

Wykonanie:

Rabarbar pokroić na małe kawałki. Cytryny wyszorować szczoteczką, sparzyć. Przekroić na pół, następnie na ćwiartki, usunąć pestki i większe membrany. Pokroić na cienkie plasterki. Z pomarańczy obrać skórkę, pokroić w cienkie paseczki. Wszystko wymieszać w szklanej misie z imbirem, zalać wodą tak, żeby „owoce” były przykryte. Pozostawić na noc w lodówce pod przykryciem. Następnego dnia mieszankę zagotować, dodać ksylitol i gotować bez przykrycia na małym ogniu do miękkości. Po ok. pół godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli dżem się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowy (ja gotowałam ostatecznie ok. 40 min.) Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć, ewentualnie zapasteryzować.

3 komentarze:

  1. Pyszniasty musi być... bo wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ten dżem musi być super. Mam pytanie odnośnie samego ksylitolu w dzemie: czy moze on stac tak długo jak dzem ze zwyklym cukrem?

    OdpowiedzUsuń
  3. nxnx:
    Tak, spokojnie. Z mojego doświadczenia wynika, że ksylitol konserwuje co najmniej równie dobrze.

    OdpowiedzUsuń