Kolejne bezglutenowe ciasto ze zmielonymi migdałami zamiast mąki. Efekt, to wilgotny, mocno czekoladowy, aromatyczny murzynek, który wszystkim bardzo smakował. Przepis znalazłam na „normalnym”, nie dietetycznym blogu, czyli tutaj.
CIASTO DYNIOWO-CZEKOLADOWE bez mąki
Składniki:
(Na tortownicę o średnicy 22 cm lub średnią kreskówkę)
3 jajka
szczypta soli
130 g cukru
130 g rozpuszczonej i przestudzonej gorzkiej czekolady
200 g startej dyni* (ja dałam puree ze słoiczka)
200 g drobno zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki Marzeny (dałam skrobię kukurydzianą)
1,5 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku pomarańczowego) – dałam rum
otarta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu (nie dałam wcale, bo ostatnio nie przepadam za cynamonem)
+ opcjonalnie polewa czekoladowa
*jeśli dynia jest zbyt soczysta, można lekko ją odcisnąć
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; żółtka ubijamy z cukrem na białą masę, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ewentualnie keksówki) i pieczemy ok. 45 minut. Smacznego!
Wygląda znakomicie! :) Jak jest czekolada to ja więcej szczęścia nie potrzebuję :)
OdpowiedzUsuńczekoladowe ciacho:) to ja chce dwa kawaleczki;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie czekoladowe ciasta z dodatkiem jakiegos warzywa :) z dynią musiało być przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze smakowalo i przepraszam, ze komentarz o wpisie 'odkrylam' dopiero dzis... :/
OdpowiedzUsuńJesli uzywasz maizeny / skrobii kukurydzianej, to moze i to Ci sie spodoba :
http://www.beawkuchni.com/2008/12/migdaowo-pomaraczowa-chmurka.html
czesto robie dla gosci na diecie :)
Pozdrawiam!