sobota, 18 lutego 2012
NAJLEPSZE CIASTO BANANOWE (BEZ JAJEK)
Kiedyś nie przepadałam za ciastem bananowym, ale później zmieniłam zdanie i to za sprawą tego właśnie ciasta. Wegańskie czy nie wegańskie, jest naprawdę świetne i wartościowe. Mięciutkie, puszyste, niezbyt słodkie (dlatego z czystym sumieniem można dodać lukier), no i hipoalergiczne. Idealne na podwieczorek dla karmiącej mamy:-) Przepis znaleziony tutaj.
NAJLEPSZE CIASTO BANANOWE (BEZ JAJEK)
Składniki:
4 spore, bardzo dojrzałe (!) banany
3 kopiate łyżki słodu (ja daję syrop z buraka, ale może być nawet miód sztuczny)
3-6 łyżek cukru brązowego (nie było w oryginale, ale ciasto jest mało słodkie. 3 łyżki daję jeśli banany są bardzo dojrzałe, a 6 jeśli mniej)
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki razowej (w oryginale była sama razowa)
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
1/4 szkl. wody
1 łyżeczka aromatu/cukru waniliowego (niekoniecznie)
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich (jeśli ktoś może – ja nie mogę:-(
1/2 szkl. rodzynek
Wykonanie:
Banany zmiksować blenderem, dodać resztę mokrych składników, wymieszać. Dodać wymieszane uprzednio suche składniki oraz bakalie i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej olejem tortownicy o średnicy 21-23 cm lub średniej keksówki (ja wysypuję jeszcze foremkę kaszą manną). Piec w 180°C przez 45-50 minut lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudownie...właśnie czegoś takiego szukam...nie dość że młodych mam u mnie dostatek i zawsze się głowię coby tu wymyślić to jeszcze w tej chwili mam szlaban na jajka...dzięki!
OdpowiedzUsuńuwielbiam chlebki bananowe ;]
OdpowiedzUsuńmniaaam!
Bananowe ciasto prosi się, aby je zrobić zwłaszcza wtedy, gdy nikt już w domu nie ma ochoty na banany:) bo nie wyglądają za pięknie,a do ciasta są super. Też robię bananowca. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż od tego przepisu zaczynałam;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam z lekką modyfikacją : dodałam cynamon, samą mąkę razową i 2 łyżki powideł śliwkowych zamiast słodu oraz dodałam suszone siekane morele zamiast orzechów. pycha :)
OdpowiedzUsuńFajnie, na pewno było pyszne:)Ja też uważam, że przepisy trzeba dopasowywać do własnych potrzeb i gustów.
UsuńBardzo dobre ciasto dodałam trzy łyżki konfitury śliwkowej
OdpowiedzUsuńSuper:) Dawno nie robiłam, muszę wrócić do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńRobię juz drugi raz tym razem mąka ryżowa lniana i jaglana pychotka
OdpowiedzUsuń