niedziela, 20 października 2013

KRUCHE ROGALIKI Z DŻEMEM dla wegan i alergików




KRUCHE ROGALIKI Z DŻEMEM dla wegan i alergików

Rogaliki, które pobiły rekordy popularności u mnie w domu – zniknęły w ciągu jednego popołudnia. Fakt, porcja jest niewielka, więc polecam od razu podwoić proporcje. Ja robiłam je z olejem kokosowym, ale na pewno klarowane masło też się tutaj świetnie sprawdzi. Przerobiłam tutaj po swojemu przepis, który niestety nie pamiętam skąd miałam.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 mocno kopiate łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek mleka roślinnego (lub Bebilonu Pepti)
  • ulubiony i dozwolony dżem (u mnie malinowo-jabłkowy)
  • cukier puder do posypania
Suche składniki wymieszać. Następnie dodać olej i olej kokosowy, wymieszać (ja to zrobiłam w malakserze). Dodawać po niewielkiej ilości mleka, tak, by wyrobione ciasto miało elastyczną konsystencję, łatwą do wałkowania. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 6-8 mm. Wykrawać podłużne trójkąty. Następnie na trójkąty kładziemy konfiturę z róży i zwijamy formując rogaliki. Pieczemy w temperaturze ok. 180 -200 °C przez ok. 15 min. Po wystudzeniu pudrujemy. Smacznego!