KRUCHE ROGALIKI Z DŻEMEM dla wegan i alergików
Rogaliki, które pobiły
rekordy popularności u mnie w domu – zniknęły w ciągu jednego popołudnia. Fakt,
porcja jest niewielka, więc polecam od razu podwoić proporcje. Ja robiłam je z
olejem kokosowym, ale na pewno klarowane masło też się tutaj świetnie sprawdzi.
Przerobiłam tutaj po swojemu przepis, który niestety nie pamiętam skąd miałam.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki oleju
- 2 mocno kopiate łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 łyżek mleka roślinnego (lub Bebilonu Pepti)
- ulubiony i dozwolony dżem (u mnie malinowo-jabłkowy)
- cukier puder do posypania
Suche składniki wymieszać. Następnie dodać olej i olej
kokosowy, wymieszać (ja to zrobiłam w malakserze). Dodawać po niewielkiej
ilości mleka, tak, by wyrobione ciasto miało elastyczną konsystencję, łatwą do
wałkowania. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 6-8 mm. Wykrawać podłużne
trójkąty. Następnie na trójkąty kładziemy konfiturę z róży i zwijamy formując
rogaliki. Pieczemy w temperaturze ok. 180 -200 °C przez ok. 15 min. Po
wystudzeniu pudrujemy. Smacznego!