piątek, 2 maja 2014

CIASTKA DYNIOWE Z MELASĄ dla wegan i alergików



U mnie w domu wszystkim bardzo smakowały - jak wróciłam z pracy, to już zostało po nich tylko wspomnienie. Miękkie, aromatyczne, w cukrowej otoczce, ze zdrowych składników - czegóż chcieć więcej! Polecam wszystkim, nie tylko weganom i alergikom!
 
CIASTKA DYNIOWE Z MELASĄ
dla wegan i alergików

Składniki (na ok. 12 sporych ciastek):

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
¼ szklanki mielonych migdałów
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonych goździków lub gałki muszkatołowej

½ szklanki przecieru z dyni
¼ szklanki melasy lub syropu z buraków
1/3 szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki brązowego cukru + ½ szklanki brązowego cukru do obtoczenia ciastek

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki oprócz cukru. W drugiej misce wymieszać składniki mokre z ½ szklanki cukru. Połączyć wszystko razem (masa będzie dosyć klejąca). Natłuszczonymi olejem rękami (żeby się nam nie kleiło do nich ciasto) odrywamy kawałki ciasta, toczymy z nich kulki, które następnie spłaszczamy na placuszki. Tak przygotowane ciasteczka otaczamy w pozostałym cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 10-12 minut. Smacznego!


Piknik majowy