niedziela, 7 listopada 2010
WARZYWA Z RĘKAWA
Bardzo fajne danie, podobno o chorwackich korzeniach, które znalazłam na blogu mniam-mniam. W oryginalnym przepisie był biały ryż, który wystarczy na sucho zmieszać z resztą składników, ja używam tutaj ryżu brązowego, który koniecznie trzeba wcześniej obgotować, inaczej będziemy czekać w nieskończoność, aż zmięknie (tak było, kiedy zrobiłam to danie po raz pierwszy). Przepis podaję z moimi uwagami.
WARZYWA Z RĘKAWA
Składniki:
4 pomidory
pół cukinii
1 bardzo duży ziemniak
1 cebula
6 ząbków czosnku (ja daję 2, bo mąż nie przepada za czosnkiem)
2 garście fasolki
1/3 pora
2 marchewki
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)
3 łyżki ryżu (ja daję woreczek ryżu brązowego, który obgotowuję min. 20 minut)
mięta,rozmaryn, szałwia, bazylia (daję zioła prowansalskie)
natka pietruszki
starty żółty ser (nie dawałam)
Wykonanie:
Warzywa pokroić, wrzucić do miski, dodać całe ząbki czosnku (ja zgniatałam), doprawić solą, pieprzem, wsypać zioła wlać oliwę, wrzucić (obgotowany brązowy) ryż i wymieszać. Całość przełożyć do rękawa (ja robiłam też w naczyniu żaroodpornym, przykrytym folią i dodatkowo pokrywką), zamknąć i wstawić do piekarnika na około godzinę w 180°C. Tak z 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek dodać 0,5 szklanki wody (jeśli używamy ryżu obgotowanego, to może nie być potrzebne), a 5 minut przed końcem posypać startym żółtym serem oczywiście jeśli chcemy (można również już na talerzu posypać startym parmezanem). Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pamiętam jak po raz pierwszy gotowałam brązowy ryż - siedział w garnku z pół godziny a i tak mi się wydawało że był nieugotowany :D
OdpowiedzUsuńFajowe warzywa, lubię takie!
super pomysł :) jestem na diecie i takie danie akurat :) bez smażenia, same warzywka, super!
OdpowiedzUsuńtak jesiennie, kolorowo.
OdpowiedzUsuńZIEMNIAK i marchewka: to zawsze dobry kierunek.
OdpowiedzUsuńENERGIA ta największa to kasze i RYŻ !!