poniedziałek, 20 grudnia 2010

ROGALIKI ORZECHOWE Z MĄKI RAZOWEJ


Orzechowe rożki z mąką z pełnego przemiału to nieco zdrowsza propozycja na świąteczne słodkości. Przepis zainspirowany rożkami orzechowymi z blogu Every cake you bake.

ROGALIKI ORZECHOWE Z MĄKI RAZOWEJ

Składniki:

200 g mąki razowej (pszennej lub orkiszowej)
75 g drobnego cukru (u mnie ksylitol)
125 g (lub 150 g jeśli lubimy tłustsze ciasteczka) miękkiego masła
100 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ew. trochę wody do zarobienia ciasta

Wykonanie:

Zmielone orzechy uprażyć na patelni i ostudzić (jeśli „mamy lenia” ten etap można ewentualnie pominąć). Mikserem utrzeć masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę i orzechy, całość dobrze zagnieść. Ciasto pozostawić na parę godzin w lodówce. Z ciasta uformować wałek, odcinać małe kawałki i formować z nich rogaliki. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210ºC. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. gdzieś w szafce schowaną mam jeszcze razową mąkę. chtnie spróbuję takich słodkości..

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne. uwielbiam razowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Osa, jak to możliwe, że ja ten przepis przeoczyłam?! Wielkie niedopatrzenie!!! Zapisuję i muszę takie upiec:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiego rodzaju maki razowej uzywasz? bo maki sa jednak rozne...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazwyczaj do wszystkich słodkich (ale i przeważnie do wytrawnych) wypieków używam mąki typu graham (typ ok 1800), bo jest najbardziej uniwersalna.

    OdpowiedzUsuń