Wykorzystałam tu przepis na normalny sos karmelowy,
tylko śmietankę kremówkę zamieniłam na roślinną i pozbyłam się masła, bo kiedy
dałam klarowane, to po wystudzeniu ścinało się w sosie. Cóż, moim zdaniem, oryginał jest lepszy, ale np. mojej córce ten sos niezwykle smakował i zajadała go entuzjastycznie z naleśnikami. Zresztą sądzę, że jeśli ktoś nie próbował śmietankowego oryginału, nie powinien narzekać:) Na zdjęciu sos z wegańskimi naleśnikami berberyjskimi.
SOS KARMELOWY dla wegan i alergików
Składniki:
1 szklanka cukru
1 łyżka syropu kukurydzianego lub innego słodu
¼ szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ostatecznie cukier
waniliowy)
Wykonanie:
W rondlu podgrzać cukier, syrop i wodę, mieszając. Kiedy
zacznie się gotować, przestać mieszać i zaczekać, aż mieszanka zmieni kolor na
bursztynowy. Zdjąć z ognia i powoli wlać śmietankę. Wymieszać dokładnie
drewnianą łyżką – gdyby pojawiły się grudki, postawić z powrotem na gazie i
rozmieszać (zastanawiam się, czy sos by nie zyskał, gdyby w tym momencie
jeszcze go trochę pogotować?). Zdjąć z ognia i po kilku minutach wmieszać ekstrakt
z wanilii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz