sobota, 22 maja 2010
PIERNIK BEZ JAJEK Z PRZECIEREM JABŁKOWYM
Przepis z gazety "Moje Gotowanie". Mam go już od ładnych paru lat i zawsze do niego wracam. Ma dwie istotne zalety: po pierwsze smakuje wspaniale (uwaga: zdecydowanie odradzam zamianę mieszanki cynamonu i goździków na przyprawę do piernika), po drugie nie zawiera jajek. Na dowód tego, jak smaczny jest ten piernik, przyznam się, że kiedyś udało mi się go upiec z zakalcem (naprawdę nie wiem dlaczego, bo piekłam go wiele razy i zawsze wychodził), ale mimo to goście zjedli go do ostatniego okruszka.
PIERNIK Z PRZECIEREM JABŁKOWYM
Składniki:
1½ szklanki gęstego przecieru z jabłek
2/3 szklanki cukru (lub ½ szklanki fruktozy)
½ kostki margaryny bezmlecznej lub masła
łyżeczka zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu lub melasy
2 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa)
(ewentualnie bakalie: garść orzechów, garść rodzynek - co kto może)
Wykonanie:
Przecier wymieszać ze stopioną margaryną, następnie dodać cukier, sól oraz miód lub melasę. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać do składników mokrych. Wszystko wymieszać, dosypać bakalie. Wszystko dokładnie zmiksować. Przełożyć do przygotowanej formy (u mnie 20x20cm). Piec godzinę w 180˚C (do suchego patyczka wbitego w środek ciasta).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny przepis:) Zaraz go przekażę koleżance, której córka jest uczulona na jajka:)
OdpowiedzUsuńkilkakrotnie zrobiłam ten piernik, jest pyszny
OdpowiedzUsuń