niedziela, 13 czerwca 2010
LODY TRUSKAWKOWO-JAJECZNE
Brzmi dziwnie? Lody przy kandydozie? A jednak, choć to oczywiście nie prawdziwe lody z mleka i śmietany, a raczej mrożony deser jajeczny, który smakiem bardzo normalne lody przypomina. W każdym razie smakował nawet mojemu mężowi, który nie jest na diecie. W przepisie użyłam niewielkiej ilości owoców, lepiej więc stosować go w drugim etapie diety, już utrwalającym jej efekty.
LODY TRUSKAWKOWE
Składniki (na dwie niewielkie porcje lub jedną większą):
1 jajko (oddzielnie białko i żótłko)
kilka truskawek
niepełna łyżka ksylitolu
Wykonanie:
Białko ubić na sztywną pianę, żółtko ubić z ksylitolem na puszystą masę, połączyć i chwilę ubijać dalej. Truskawki zmiksować, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Deser wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz