wtorek, 29 czerwca 2010
BIAŁA GROCHÓWKA
Przepis pochodzi z blogu Przy kuchennym stole. Lekko go zmodyfikowałam - przede wszystkim trzeba pamiętać, że znowu należy pozbyć się marchewki :-( dlatego "biała" grochówka. Ale jednak grochówka :-)
BIAŁA GROCHÓWKA
Składniki:
250 g łuskanego grochu (namoczonego przez noc i ugotowanego w świeżej, osolonej wodzie)
1/4 selera niedużego korzeniowego
1 pietruszka
1 średnia marchewka
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
sól i pieprz
rosół/ bulion warzywny albo woda
Groch opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Rano ugotować w tej samej wodzie.
Jarzyny obrać, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki, cebulę w niewielki pióra lub w kostkę. Marchew pokroić na spore kawałki (łatwe do wyciągnięcia). Zalać wodą (lub rosołem/bulionem), ugotować. Dodać ugotowany groch razem z wodą w której się gotował, oraz usmażoną na oleju cebulę. Przyprawić sola, pieprzem i sporą ilością majeranku, dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Zagotować. Usunąć marchew. Można lekko zmiksować blenderem, celem zagęszczenia zupy. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz