środa, 20 października 2010
WANILIOWY SERNIK NA ZIMNO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE
Mój drugi - po serniku z pianką na orzechowym spodzie - hit tego sezonu. Najbardziej w obu tych sernikach podobają mi się spody: orzechowy i migdałowy. Przy spodzie migdałowym – podobnie jak przy orzechowym – ciężko się powstrzymać przed wyjedzeniem surowej masy bezpośrednio łyżką z miski. Może następnym razem nie będę jej podpiekać (chociaż po upieczeniu też jest pyszna), tylko ją schłodzę w lodówce?
WANILIOWY SERNIK NA ZIMNO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE
Spód:
2 szklanki zmielonych migdałów
2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
50 g masła
Masło stopić, zalać nim migdały wymieszane z cukrem. Powstałą masą wylepić posmarowaną masłem formę do tart (ok. 20 cm). Piec przez 10 min. w 180°C. Wystudzić.
Masa serowa:
ok. 250 g serka jogurtowego (lub serka kremowego)
1 jajko
100 g ksylitolu (lub cukru)
50 g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
Do posypania:
starta czekolada (u mnie 90% kakao)
Jajko (ja kupuję z chowu ściółkowego lub wolnego) sparzyć, oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać ekstrakt, zmiksować je z masłem, serkiem i połową cukru. Białko ubić na parze z resztką cukru, połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na migdałowy spód. Całość schłodzić w lodówce. Udekorować startą czekoladą. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ideał :)
OdpowiedzUsuńbardzo pysznie wyglada:) mniam:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się bardzo zdjęcie... takie zawieszone w powietrzu :)
OdpowiedzUsuńno i sernik też pierwsza klasa :)
cudny sernik.
OdpowiedzUsuń