piątek, 20 lipca 2012

KOKTAJL TRUSKAWKOWO-OWSIANY



Sezon truskawkowy ma się już ku końcowi, ale jeśli znajdziecie jeszcze gdzieś truskawki w przyzwoitej cenie (najlepiej we własnym ogródku:), to polecam taki koktajl, który nieźle zastępuje koktajl mleczny. Podobny, tylko z płatkami zalewanymi „na ciepło”, robi też Wegetarianka.

KOKTAJL TRUSKAWKOWO-OWSIANY

Składniki:

ok. 300 g truskawek
1 banan
1/2 szklanki płatków owsianych
niegazowana woda źródlana/mineralna
cukier do smaku
ewentualnie cukier waniliowy

Wykonanie:

Płatki zalać wodą tak, żeby dopełnić szklankę. Odstawić do napęcznienia ok. 2-3 godziny. Płatki przelać do blendera, dolać jeszcze szklankę wody, dokładnie zmiksować na wysokich obrotach. Całość przelać przez sitko (ja to robię 2 razy: najpierw przelewam przez sitko o większych oczkach, a później jeszcze raz przez sitko o malutkich oczkach. Powstałą „śmietankę” owsianą przelać do blendera, dodać umyte, pozbawione szypułek truskawki i pokrojone banany. Wszystko zmiksować, dodać cukier do smaku i ewentualnie cukier waniliowy. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ten koktajl. Przypomniałaś mi, ze dawno go nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Głupio, że dopiero teraz wpadłam do Ciebie. Ten koktajl wygląda pysznie, ale śmietanka owsiana użyta tu przyda się do wielu innych przepisów. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozytywnie Kreatywnie: Miło mi, że w ogóle tutaj wpadłaś:)

    OdpowiedzUsuń