LODY Z MILLĄ
Składniki:
- 300 ml wody
- 3 łyżki mleka owsianego w proszku (lub zamienić na ryżowe)
- 3 lekko kopiate łyżki mleka ryżowego w proszku
- 250 g Milli
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 16 g cukru wanilinowego
- (opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
Wykonanie:
W garnuszku wymieszać cukier, cukier wanilinowy,
mleko roślinne w proszku i 3/4 wody. Pozostałą wodę wymieszać ze skrobią. Mleko
w garnuszku doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dodać wodę rozrobione ze
skrobią. Zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, wystudzić pod
przykryciem (żeby nie zrobił się kożuch) i schłodzić do temperatury lodówkowej.
Millę ubić i zmiksować ze schłodzonym budyniem. Masę przełożyć do maszyny do
lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Następnie lody zamrozić. Sądząc po
konsystencji masy i sporej zawartości tłuszczu te lody powinny udać się dobrze
bez maszynki. Należy je wówczas podczas mrożenia ubijać kilkakrotnie mikserem,
żeby rozbić tworzące się kryształki lodu. Smacznego!
Jakie śnieżnobiałe *.*
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! A gdzie kupujesz mleka w proszku? Mila widzę się sprawdza:) Fajnie, że niewielkie ilości białka są u was tolerowane, u nas też już jest z tym dobrze, stosuję masło klarowane i nie uczula:) Trochę daleko do tych Suwałk
OdpowiedzUsuńMleka w proszku kupuję w sklepie ze zdrową żywnością (chociaż tego, czy one faktycznie podchodzą po zdrową żywność, to bym nie była taka pewna;). A do Suwałk ode mnie też bardzo daleko, ale miał mi kto przywieźć
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńMoja nominacja :)
http://www.mojemarzenie-zuzia.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html
Pozdrawiam :)
owies zawiera gluten, więc bezglutenowe to one nie są
OdpowiedzUsuńFakt, można dać więcej ryżowego i wywalić owsiane - wtedy będzie już bezglutenowo.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń