niedziela, 9 września 2012

LODY Z MILLĄ – idealnie kremowe

Milla, o której pisałam tutaj, idealnie sprawdziła się w przygotowaniu lodów. Wykorzystałam stary, sprawdzony przepis z Moich Wypieków na lody Eskimo, tylko podmieniłam produkty na dozwolone dla alergików. Efekt okazał się po prostu doskonały – lody są idealnie kremowe, o autentycznie śmietankowym smaku. Na pewno nie da się ich odróżnić od lodów zrobionych na mleku. Ja po ukręceniu przelałam je do pojemnika po lodach Algidy i jestem przekonana, że gdybym nie powiedziała wszystkim, że są domowe i bezmleczne, to nikt by się nie zorientował, że to nie śmietankowa Algida. A przy okazji, dzięki Aniu za pożyczenie aparatu (mój się znowu zepsuł – wrrrr…).


LODY Z MILLĄ

Składniki:
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki mleka owsianego w proszku (lub zamienić na ryżowe)
  • 3 lekko kopiate łyżki mleka ryżowego w proszku
  • 250 g Milli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 16 g cukru wanilinowego
  • (opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
Wykonanie:

W garnuszku wymieszać cukier, cukier wanilinowy, mleko roślinne w proszku i 3/4 wody. Pozostałą wodę wymieszać ze skrobią. Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dodać wodę rozrobione ze skrobią. Zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, wystudzić pod przykryciem (żeby nie zrobił się kożuch) i schłodzić do temperatury lodówkowej. Millę ubić i zmiksować ze schłodzonym budyniem. Masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Następnie lody zamrozić. Sądząc po konsystencji masy i sporej zawartości tłuszczu te lody powinny udać się dobrze bez maszynki. Należy je wówczas podczas mrożenia ubijać kilkakrotnie mikserem, żeby rozbić tworzące się kryształki lodu. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają! A gdzie kupujesz mleka w proszku? Mila widzę się sprawdza:) Fajnie, że niewielkie ilości białka są u was tolerowane, u nas też już jest z tym dobrze, stosuję masło klarowane i nie uczula:) Trochę daleko do tych Suwałk

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleka w proszku kupuję w sklepie ze zdrową żywnością (chociaż tego, czy one faktycznie podchodzą po zdrową żywność, to bym nie była taka pewna;). A do Suwałk ode mnie też bardzo daleko, ale miał mi kto przywieźć

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj

    Moja nominacja :)

    http://www.mojemarzenie-zuzia.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. owies zawiera gluten, więc bezglutenowe to one nie są

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, można dać więcej ryżowego i wywalić owsiane - wtedy będzie już bezglutenowo.

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń