niedziela, 23 września 2012

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z SINLACU






Miałam do zużycia zapas Sinlacu, gdyż mimo że Młodemu bardzo smakował, to niestety go uczulał (sic!) – i nie jest on pierwszym dzieckiem, którego organizm nie tolerował tej kaszki (przeznaczonej przecież dla alergików). Syn mojej koleżanki też nie mógł go jeść. Trzeba przyznać, że jako zamiennik mąki jest on chyba ciut za drogi, ale jeśli ktoś będzie miał tak jak ja niewykorzystany zapasik, to można wykorzystać go na ciasteczka, które oryginalnie zrobiła Patyska z Minimą.

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z SINLACU

Składniki:

200 g Sinlac
150 g miękkej margaryny bezmlecznej
100 g cukru pudru
płaska łyżeczka sody

Wykonanie:

Margarynę zmiksować z cukrem "na biało". Dodać kaszkę i sodę, wyrabiać chwilę mikserem, aż zrobi się coś, co przypomina kruszonkę. Brać trochę ciasta, robić z niego kulkę wielkości małego orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczać i układać na blasze. Piec ciasteczka kilka minut w temp. ok. 170ºC. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mniam, takie do schrupania. Uśmiechają się wszystkie do mnie :)Przesyłam buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! Do mnie też tak się uśmiechały, że szybko zniknęły. Ale to było jeszcze w wakacje. Teraz mam zepsuty aparat, więc korzystam z fotek zrobionych wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
  3. co do rzeczy bezglutenowych to dowiedziałam się ostatnio że bezglutenowe są sorbety z Grycana ;) wiedziałam, że są genialne i niskokaloryczne ale że bazglutenowe nie.
    a ciasteczka biegnę robić ;)

    OdpowiedzUsuń