Naprawdę pyszne kokosowe muffinki, zdecydowanie nie tylko dla wegan i alergików. Mają maślany posmak, mimo, że masła nie zawierają. Na drugi dzień jeszcze lepsze niż w dniu pieczenia. Bardzo polecam wszystkim wielbicielom kokosu. Zainspirowane tym przepisem.
MUFFINY KOKOSOWO-RUMOWE
Składniki:
1 1/2 szkl. mąki
100g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szkl. rumu
1/3 szkl. oleju
1 szkl. mleka roślinnego (lub Bebilon Pepti/mleko krowie kto
może) pół na pół z wodą
2/3 szkl. cukru
Wykonanie:
Łączymy wiórki kokosowe z rumem. Mieszamy mąkę z proszkiem
do pieczenia, solą i cukrem. Wlewamy mleko i olej do suchych składników,
miksując dodajemy stopniowo wiórki kokosowe. Przekładamy łyżką babeczki do
foremek i pieczemy w 180ºC ok. 25 minut.
Fantastyczne!
OdpowiedzUsuń