KRUCHE ROGALIKI Z DŻEMEM dla wegan i alergików
Rogaliki, które pobiły
rekordy popularności u mnie w domu – zniknęły w ciągu jednego popołudnia. Fakt,
porcja jest niewielka, więc polecam od razu podwoić proporcje. Ja robiłam je z
olejem kokosowym, ale na pewno klarowane masło też się tutaj świetnie sprawdzi.
Przerobiłam tutaj po swojemu przepis, który niestety nie pamiętam skąd miałam.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki oleju
- 2 mocno kopiate łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 łyżek mleka roślinnego (lub Bebilonu Pepti)
- ulubiony i dozwolony dżem (u mnie malinowo-jabłkowy)
- cukier puder do posypania
Suche składniki wymieszać. Następnie dodać olej i olej
kokosowy, wymieszać (ja to zrobiłam w malakserze). Dodawać po niewielkiej
ilości mleka, tak, by wyrobione ciasto miało elastyczną konsystencję, łatwą do
wałkowania. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 6-8 mm. Wykrawać podłużne
trójkąty. Następnie na trójkąty kładziemy konfiturę z róży i zwijamy formując
rogaliki. Pieczemy w temperaturze ok. 180 -200 °C przez ok. 15 min. Po
wystudzeniu pudrujemy. Smacznego!
Cześć! Moja mama ma uczulenie na kukurydzę, czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że krupczatka powinna dać podobny efekt. Można też spróbować zastąpić taką samą ilością zwykłej mąki pszennej. Pozdrawiam.
UsuńSerio mogłaś wałkować? Wszystko robiłam jak trzeba a ciasto rozwalalo się strasznie. 😕
OdpowiedzUsuńKażda mąka jest nieco inna i dlatego trzeba czasami dolać trochę więcej płynu jeśli nie chce się zarobić, a zdarza się, że trzeba też dołożyć tłuszczu. To dotyczy każdego przepisu na kruche ciasto. Pozdrawiam.
Usuń